Iz Udruženja žrtava genocida poručili Dodiku: Hvala vam što priznajete presudu Karadžiću

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo predsjedavajuem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Pismo Udruženja na čijem čelu je Murat Tahirović, prenosimo u cijeslosti:

– Poštovani predsjedavajući Predsjedništva BiH,

Prije svega, hvala Vam što ste pismom predsjedniku Međunarodnog rezidulanog mehanizma za krivične sudove u Haagu (Mehanizam) priznali presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Radovan Karadžić je presuđeni ratni zločinac, što i Vi svojim pismom predsjedniku Mehanizma, Karmelu Ađijusu (Carmel Agius), potvrđujete. Presuđen je za zastrašujuće zločine, uključujući i genocid i prvi je predsjednik “nečega što se zvalo Srpska Republika u BiH”. Presuđen je, između ostalog, i za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem istrebljenja nesrbskog stanovništva sa teritorija koji je kontrolisala tzv. Srpska Republika u BIH.

Izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji za ratnog zločinca Radovana Karadžića je upravo onakvo kakvo je, u najmanju ruku, zaslužio. Ovo Vaše pismo na Vašu žalost neće promijeniti odluku, ali je pohvalno za buduće odnose da prihvatate presude Mehanizma i da ste spremni da iste implementirate u BiH.

Nadamo se da ćete predložiti i Vašim stranačkim kolegama da podrže donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina, što bi svakako bio put prema boljoj budućnosti u BiH – navodi se u pismu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79