BiH Iz UIOBiH reagirali na istraživanje CIN-a: Neosnovane optužbe nezadovoljnih pojedinaca

Iz UIOBiH reagirali na istraživanje CIN-a: Neosnovane optužbe nezadovoljnih pojedinaca

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) reagirala je na tekst Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) “Šefica i njeni crnokošuljaši”, a koji je 28. juna objavljen i na našem portalu.

Kako navode iz UIOBiH, u odgovorima koje su proslijedili novinarima CIN-a oni su dali potpuno tačne informacije i činjenice, a koje, kako navode, nisu uzete u obzir i nisu objavljene prilikom izrade teksta i videopriloga.

Njihovo reagiranje u nastavku prenosimo u cijelosti:

U vezi osoba koje se pominju u vašem tekstu i videoprilogu objavljenim na web stranici CIN-a da su bile žrtve navodno “nezakonitog postupanja službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Banjaluka”, a na osnovu službenih evidencija UIO, još jednom vas informišemo o sljedećem:

– Džafić Mersad je zbog otkrivene povrede propisa iz nadležnosti UIO, tj. učinjenog carinskog prekršaja, prekršajno procesuiran od strane UIO i u tom postupku proglašen odgovornim kod Općinskog suda u Bihaću, te mu je Rješenjem ovog suda broj: 17 0 Pr 103247 19 Pr od 26.02.2020. godine izrečena novčana kazna zbog učinjenog prekršaja i zaštitna mjera oduzimanja robe koja je bila predmet prekršaja. Pomenuto rješenje Općinskog suda u Bihaću je postalo pravosnažno dana 24.03.2020. godine.

– U predmetu Džaferović Omer otkrivena povreda propisa je rezultat rada UIO, a prema poslednjim raspoloživim informacijama u ovom predmetu Kantonalno tužilaštvo USK iz Bihaća je podiglo optužnicu protiv imenovanog – krivično djelo „Nedozvoljena trgovina zlatnim novcem i zlatom“ iz člana 266. stav 1. Krivičnog zakona F BiH i krivično djelo “Nedozvoljena trgovina” iz člana 267. Krivičnog zakona F BiH.

– Kurtović Husnija je zbog otkrivene povrede propisa iz nadležnosti UIO, tj. učinjenog carinskog prekršaja prekršajno procesuiran od strane UIO i u tom postupku proglašen odgovornim kod Općinskog suda u Bihaću te mu je Rješenjem ovog suda broj: 17 0 Pr 104566 20 Pr od 16.11.2020. godine izrečena novčana kazna zbog učinjenog prekršaja i zaštitna mjera oduzimanja robe koja je bila predmet prekršaja. Pomenuto rješenje Općinskog suda u Bihaću je postalo pravosnažno dana 11.12.2020. godine.

UIO je protiv imenovanog Kurtović Husnije pokrenula još jedan prekršajni postupak zbog otkrivene povrede propisa iz oblasti indirektnih poreza i isti je u toku kod Opštinskog suda u Bihaću.

– Lipovača Senija je zbog otkrivene povrede propisa iz nadležnosti UIO, tj. učinjenog carinskog prekršaja prekršajno procesuirana od strane UIO i u tom postupku proglašena odgovornom kod Općinskog suda u Bihaću, te joj je Rješenjem ovog suda broj: 17 0 Pr 103758 19 Pr od 04.01.2021. godine izrečena novčana kazna zbog učinjenog prekršaja i zaštitna mjera oduzimanja robe koja je bila predmet prekršaja. Pomenuto rješenje Općinskog suda u Bihaću je postalo pravosnažno dana 05.02.2021. godine.

– Čović Mujo je zbog otkrivene povrede propisa iz nadležnosti UIO, tj. učinjenog carinskog prekršaja prekršajno procesuiran od strane UIO i u tom postupku proglašen odgovornim kod Općinskog suda u Bihaću te mu je Rješenjem ovog suda broj: 17 0 Pr 104565 20 Pr od 28.05.2021. godine izrečena novčana kazna zbog učinjenog prekršaja i zaštitna mjera oduzimanja robe koja je bila predmet prekršaja.

– Iz svega prethodno navedenog, potpuno je jasno da je postupanje službenika UIO bilo ispravno i u skladu sa važećim zakonskim propisima, a na osnovu istog su uspješno provedeni i okončani pomenuti sudski postupci, potvrđeni i kroz sudske odluke – naveli su iz UIOBiH-a.

Također, medijima je dostavljena tablica sa zvaničnim podacima o vrijednosti oduzete robe od Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Banja Luka u ranijem periodu i u periodu od kada je šefica pomenute Grupe Jelena Majstorović.

– UIO je u potpunosti poznato da iza ovih neosnovanih optužbi i napada stoje lica kojima su zbog težih povreda službene dužnosti prestali radni odnosi u UIO, kao i pojedinci koji su nezadovoljni svojim statusom u Upravi za indirektno oporezivanje – zaključuje se u reagiranju UIOBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM