IZ WHO-A IZRIČITI: Vakcina protiv korone nije ni za bogate ni za siromašne, ona je za sve!

Naučnici ostvaruju “dobar napredak” u razvoju vakcine za covid-19, no prva vakcinisanja se ne mogu očekivati prije prve polovine 2021. godine, rekao je stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan.

WHO radi na tome da osigura pravednu distribuciju vakcina, no u međuvremenu ključno je suzbiti širenje virusa, rekao je Mike Ryan koji vodi WHO-ove programe za vanredna stanja, s obzirom na to da se u svijetu bilježe rekordni dnevni porasti broja novozaraženih.

  • Ostvarujemo dobar napredak – rekao je Ryan dodavši da je nekoliko vakcina u 3. fazi ispitivanja te da se do sada nijedno nije pokazalo neuspjelim, u pogledu sigurnosti ili sposobnosti da potakne imunološki odgovor.

“Realno, prije prvog dijela iduće godine ljudi se neće vakcinisati”, rekao je na javnoj konferenciji putem društvenih mreža.

WHO radi na širenju pristupa potencijalnoj vakcini i pomaže u povećavanju kapaciteta proizvodnje, rekao je Ryan.

  • Moramo biti pošteni s time jer je to globalno dobro. Vakcine za ovu pandemiju nisu za bogate, nisu za siromašne, one su za sve – rekao je.

Vakcina za covid-19 smatra se ključnim u suzbijanju pandemije te su vlade diljem svijeta potpisale sporazume s raznim farmaceutskim firmama kako bi osigurale potrebne doze najnaprednijeg od više kandidata za vakcinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79