Foto: Ilustracija
Iz zatvora u utrku za načelničke pozicije: Dvojica kandidata iza rešetaka vode kampanju

Iz zatvora u utrku za načelničke pozicije: Dvojica kandidata iza rešetaka vode kampanju


Na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, zakazanim za 6. oktobar, najmanje dva kandidata za načelnike općina vodit će svoje kampanje iz zatvora, zahvaljujući postojećim zakonskim odredbama koje im to omogućavaju.

Jedan od tih kandidata je Strahinja Bašević, kandidat za načelnika općine Sokolac ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke na čijem je čelu Milorad Dodik.

Baševiću je sud u Istočnom Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje u zloupotrebu položaja dok je bio na čelu javnog preduzeća “Romanija”, koje upravlja šumama. Trenutno je Bašević poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Iz SNSD-a tvrde da je optužnica protiv njega politički motivirana, te su za to optužili tužiteljicu Jasminu Habul zbog njene nacionalnosti.

Sličan slučaj zabilježen je u općini Trnovo kod Sarajeva, gdje je Ibro Berilo, aktuelni načelnik i kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), završio u pritvoru.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti Berila za organizirani kriminal, uključujući ilegalnu prodaju šume na Bjelašnici i prenamjenu zemljišta u građevinsko. Berilu je zaplijenjena imovina, a procijenjena šteta za državu prelazi 1,5 miliona eura.

Uprkos ozbiljnim optužbama, oba kandidata imaju pravo učestvovati na izborima, jer zakon ne zabranjuje kandidaturu osobama koje nisu pravosnažno osuđene.

Prema izbornom zakonu BiH, sankcije stupaju na snagu tek nakon izricanja pravosnažne presude i kazne zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija