Izazovi Crne Gore: Nedostaju im visokoplatežni gosti

Iako se najavljuje još jedna uspješna turistička sezona, Crna Gora se suočava s dugoročnim izazovima vezanim za infrastrukturu i tržišnu ponudu, kao i nedostatak visokoplatežnih gostiju.

Županović, izjavljujući za RTV Crne Gore, ističe da ključni problemi u turizmu uključuju nedostatak koordinacije između akademske sfere i tržišta, neusklađene cijene u privatnom smještaju i ugostiteljskim uslugama, te infrastrukturne poteškoće, posebno u avio dostupnosti.

Poseban izazov predstavlja nedostatak visokoplatežnih turista, čije prisustvo može značajno doprinijeti ekonomiji destinacije. Oni su identificirani kao MICE (Meeting, Incentive, Conference, Exhibition) poslovni gosti, pa se ističe potreba za izgradnjom hotela s kongresnim prostorima. Također, sportski turizam predstavlja značajan potencijal, s obzirom na podatke Međunarodnog olimpijskog komiteta koji pokazuju da sportski događaji privlače veliki broj gostiju.

Nedostatak hotela u kojima bi bili omogućeni kongresni događaji, ograničava mogućnosti turističke industrije. Stoga je neophodna promjena strukture smještajnih kapaciteta kako bi se zadovoljile potrebe različitih segmenata turističkog tržišta.

Iz Ministarstva turizma Crne Gore stigao je zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova za uspostavljanje privremenog viznog režima za turiste iz Saudijske Arabije, Kazahstana, Uzbekistana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Armenije, kako bi se privukli visokoplatežni gosti iz tih zemalja.

Ovi izazovi zahtijevaju koordinirane napore kako bi se unaprijedila turistička ponuda Crne Gore i ojačala njezina pozicija na globalnom turističkom tržištu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79