Izbacivač iz BiH ucjenjivao bogate Švicarce: S bandom žrtvi iskopali grob, sada se deportuje u BiH

Izbacivač iz BiH ucjenjivao bogate Švicarce: S bandom žrtvi iskopali grob, sada se deportuje u BiH


U Okružnom sudu u Cirihu juče je presudom osuđen 38-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, Emir M. (pseudonim koji koriste švajcarski mediji), na pet godina zatvora.

Nakon odsluženja kazne, Emir M. će biti deportovan iz Švicarske i zabranjen mu je ulazak u ovu zemlju narednih 10 godina.

Emir M., bivši izbacivač koji je predvodio bandu specijalizovanu za iznudu i ucjenu, koristio je izuzetno brutalne metode kako bi ostvario svoje ciljeve. Ciriška policija otkrila je njegovu bandu tokom istrage druge kriminalne grupe, što je rezultiralo prisluškivanjem njegovog telefona tokom 25 mjeseci.

Dokazi su pokazali da je Emir M. organizovao prijetnje prema bogatim Švicarcima, koristeći metode koje su uključivale prijetnje rezanjem lica žiletom, bacanjem kiseline u oči, kao i prijetnje profesionalnim ubicama. Jedan od najdrastičnijih oblika prijetnji bio je iskopavanje groba sa imenom žrtve i slikanje u njemu.

Prema izvještajima, Emir M. je od žrtava naplatio ogromne sume novca za svoje “usluge”, uključujući 58.000 franaka za prijetnju iz iskopanog groba i 150.000 franaka od jednog ugostitelja u zamjenu za “zaštitu”. Usprkos isplati iznuđenog novca, žrtve su nastavile živjeti u strahu.

Tokom suđenja, Emir M. je priznao krivicu i izrazio kajanje za svoje postupke, rekavši: “Želio bih da ovo bude moje izvinjenje zbog svega što sam učinio. Danas sam potpuno drugačija osoba, bolja osoba.” Ovo kajanje je očigledno imalo uticaja na sudiju, koji je presudio da Emir M. mora isplatiti 240.000 franaka kao kompenzaciju Švicarskoj.

S obzirom da je Emir M. već proveo više od dvije trećine zatvorske kazne, sud je odlučio da ga pusti iz pritvora i trenutno čeka deportaciju u Bosnu i Hercegovinu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija