Izbjeglice ne prezaju ni od krajiške zime: Koliko ih stigne živih, a koliko ih nestane u putu?

Stanovnik migrantskog kampa Bira u Bihaću preminuo je 13. decembra uslijed nejasnih okolnosti, kazao je neimenovani volonter za agenciju AYS. Dalje se navodi da se prethodno žalio na bol u stomaku, ali i špekulacije da je preminuo uslijed predoziranosti narkoticima. On je umro u bihaćkoj bolnici, a IOM koji vodi ovaj kamp, do sada se nije oglasio u javnosti o ovom događaju.

Smrt u Biri

Mladić je imao 16 godina i navodi se da je živio u kampu za maloljetnike unutar centra Bira. Šef misije IOM za BiH Peter van der Auweraert potvrdio nam je da je došlo do smrtnog slučaja, piše Oslobođenje.

– Nemamo mnogo šta da komentiramo, jer je autopsija još u toku kako bi se utvrdili jasni uzroci smrti. Ono što je navedeno u članku (AYS) a da je netačno, jeste odnos našeg osoblja. Oni su odmah razgovarali sa cimerima nesretnog mladića da bi saznali što je moguće više informacija. Medicinski dio posla u Biri je pod kontrolom Danskog vijeća za izbjeglice, koje finansira UNHCR da brine o zdravlju migranata i da im učini dostupnom svaku medicinsku pomoć, kazao nam je Auweraert.

Jučer smo saznali da je autopsija tijela maloljetnog migranta već završena u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”, a na zahtjev Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. Obdukcija je navodno izvršena nedugo nakon što je mladić preminuo 13. decembra. Na naš pisani upit, iz Tužilaštva USK-a još nismo dobili odgovor.

Jučer ni premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić nije znao za smrt ovog mladića, jer je koordinaciono tijelo Vlade za praćenje migrantske krize posljednji put zasjedalo prije 10 dana, tri dana prije nego se desio smrtni slučaj.

– Ipak, ja sam trebao biti informisan, ali u dnevnim izvještajima nije bilo takve informacije, kazao nam je premijer Mustafa Ružnić.

Na ovim sastancima koordinacionog tijela Vlade, koje je formirano još dok je Husein Rošić bio premijer, jedna medicinska sestra koja je član vijeća iskazala je zabrinutost zbog činjenice da su je predstavnici međunarodnih organizacija pitali imali li mogućnosti vršiti amputacije ekstremiteta u slučaju smrzavanja. S obzirom na to da je u međuvremenu nastupila oštra zima, a Vladino tijelo se još nije sastajalo, postavlja se pitanje ko je u stanju zaustaviti migrante da i po ovako teškom vremenu pokušavaju preći granicu, pa čak i preko planine Plješevice.

Strahovanje mještana
Prije nekoliko dana Gorska služba spasila je jednu grupu sigurne smrti od smrzavanja, dok je još jedna grupa vraćena sa puta preko Plješevice. Jučer smo obišli teren i mještani naselja podno planina Zavalje i Križ tvrde da migranti i dalje pokušavaju da pređu u Hrvatsku. Postoji velika bojazan da će u međuvremenu mnogi od njih stradati. Na upit predstavnicima IOM-a postoji li još slučajeva smrti migranata u nedavnom periodu, još čekamo na odgovor. Na njihovoj evidenciji sigurno je da ima svaki dan izmjena, tako je od početka, jer neprekidno novi migranti stižu dok drugi odlaze u proboj preko granice. Koliko ih stigne živih, a koliko ih nestane u putu, za sada ne postoji tačna evidencija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79