Izbjegnuta velika rudarska tragedija u Kaknju

Interna rudarska inspekcija Rudnika mrkog uglja Kakanj našla je opuške cigareta u jami “Begići”, jednom od pogona Rudnika mrkog uglja Kakanj, otkriva “Dnevni avaz”.

Čim su radnici druge smjene vidjeli opuške u jednom od pogona Rudnika, odmah su to prijavili nadzorniku, a on je prijave proslijedio šefu Službe zaštite na radu i upravniku pogona “Haljinići”.

U toku vještačenje

Pušenjem cigareta u metanskoj jami, kakva je jama “Begići”, direktno je ugrožen život najmanje pedeset ljudi, koliko ih radi u jednoj smjeni. Na svu sreću, izbjegnuta je tragedija neviđenih razmjera.

O ovim šokantnim saznanjima upoznata je i Uprava Rudnika, na čelu s direktorom Seadom Imamovićem. On je jučer za “Dnevni avaz” potvrdio naša saznanja i kazao da je istraga u toku.

Kaže da mu nije jasno ko je mogao paljenjem cigarete u jami dovesi u opasnost i svoj i živote više desetina drugih ljudi.

– Niko ništa od naših ljudi to nije dirao, samo su fotografirali. Odmah smo obavijestili policiju. Oni su silazili u jamu, uzeli opušak i odnijeli ga na vještačenje. Sumnja se na jednog uposlenika, ali za sada nema dokaza. Policija ga je saslušavala, ali mi još nemamo dokaz da protiv nekoga pokrenemo tužbu – kaže Imamović.

Imamović: Radi se o neodgovornom pojedincu, koji je ugrozio živote svojih kolega – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Imamović: Radi se o neodgovornom pojedincu, koji je ugrozio živote svojih kolega
Velika havarija

Kako saznajemo, nakon ovog događaja, kontrole u pogonu “Haljinići” su učestalije. Neke, nenajavljene urade se u saradnji sa policijom.

– Ovo je teža disciplinska povreda. Ne želim ni zamišljati kakva bi to bila tragedija da je došlo do eksplozije – dodao je na kraju Imamović.

I Sindikat Rudnika jedinstven je u osudi neodgovornog rudara.

O svemu je obaviješten i federalni rudarski inspektor.

Slijedi direktan otkaz

– Preduzeli smo sve kako bi se otkrio neodgovorni pojedinac i kako bi se sankcionirao. Nema tu rasprave, sam je sebi presudio, jer je počinio krivično djelo. Što se nas tiče, slijedi direktan otkaz i tu nema dileme – odlučan je direktor Imamović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79