Izbori će biti u predviđenom terminu, HDZ ih ne može zaustaviti

Šef kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović istakao je da će Opći izbori biti održani u oktobru ove godine i da to HDZ ne može zaustaviti.

“Danas, kada prestaje rok za doznačavanje sredstava za izbore CIK-u, jasno je da blokada održavanja izbora od strane HDZ-a, o kojoj odavno govorimo, nije nikakva pretpostavka nego politička činjenica. Klub SDP-a u državnom parlamentu je prije više od godinu predložio Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine koji predviđa da se izbori finansiraju i održavaju bez obzira na to da li je budžet usvojen ili nije”, naveo je Magazinović.

Istakao je da su još tada upozoravali da će doći do pokušaja blokade održavanja izbora.

“I ponudili smo mehanizam za deblokadu. Zakon je usvojen u hitnoj proceduri u Predstavničkom domu i čekao je više od godinu da njegov tekst razmatra Dom naroda. U ponedjeljak će se po ovom zakonu izjasniti Komisija za budžet i ukoliko ga usvoji stiču se uslovi da ga Dom naroda potvrdi na prvoj narednoj sjednici u oba čitanja i da se sredstva za izbore nakon toga doznače CIK-u”, dodao je Magazinović za N1

Mišljenja je da ovaj potez deblokira održavanje izbora ukoliko su svi, osim HDZ-a, zagovornici održavanja izbora kao što to, dodaje, javno tvrde.

“Jer ne postoji mogućnost da to HDZ zaustavi niti na sjednici komisije niti na sjednici Doma naroda. Izbori moraju i bit će održani u predviđenom terminu, a oni koji to pokušavaju onemogućiti trebaju snositi ozbiljne sankcije“, poručio je Magazinović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79