Foto: FENA
Izbori tek počeli, a već zabilježeno 59 kritičnih situacija

Izbori tek počeli, a već zabilježeno 59 kritičnih situacija


Press konferencija Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” održana je kako bi se objavile prve informacije o stanju na biralištima širom Bosne i Hercegovine.

Objavljeno je da će za lokalne izbore 2024. godine biti angažovano skoro 850 građanskih, nestranačkih posmatrača koji će pratiti cjelokupan izborni proces na biračkim mjestima.

Njihova zaduženja uključuju nadgledanje otvaranja biračkih mjesta, procesa glasanja, zatvaranja biračkih mjesta, brojanja glasova i pakovanja izbornog materijala.

Istaknuto je da Pozivni centar Koalicije “Pod lupom” prima podatke sa terena, dok Pravni tim Koalicije “Pod lupom” radi na otklanjanju izbornih nepravilnosti. Izvještavanje se vrši u realnom vremenu.

Iz Koalicije “Pod lupom” ističu da je pozitivno što je izborni dan započeo s omogućenim neometanim pristupom biračkim mjestima za većinu posmatrača. Također, većina biračkih mjesta otvorena su na vrijeme bez značajnih kašnjenja, osim u Fojnici, gdje su izbori jutros u potpunosti odgođeni zbog prirodne nesreće.

Uočeni propusti i izborne nepravilnosti

Uočeni su određeni propusti i nepravilnosti tokom izbora. Naime, iz ciklusa u ciklus ponavlja se problem da lokalne izborne komisije ne dostavljaju spiskove posmatrača biračkim odborima. Zbog ovih proceduralnih propusta, posmatrači Koalicije “Pod lupom” suočavaju se s izazovima prilikom pristupa biračkim mjestima.

Ova situacija zabilježena je ove godine u Ilidži, Olovu, Vogošći, Kalesiji, Trebinju, Prijedoru i Banjoj Luci.

U vezi s izbornim nepravilnostima, posmatrači su zabilježili ukupno 59 kritičnih situacija. Izvijestili su da u Tuzli na biračkim mjestima nisu postavljene liste članova biračkih odbora sa njihovim političkim pripadnostima, što predstavlja kršenje Izbornog zakona BiH.

Ovim propustom građani-birači, kao i posmatrači izbornog procesa, nemaju mogućnost da provjere da li je došlo do trgovine mjestima unutar biračkih odbora.

Posmatrači su na nekim biračkim mjestima izrazili sumnju u moguću stranačku infiltraciju na pozicije predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, kao i u trgovinu biračkim mjestima između političkih subjekata.

Tajnost glasanja je narušena na biračkim mjestima u Banjoj Luci i Loparama, dok postoje sumnje u zloupotrebu pomoći pri glasanju na biračkom mjestu u Živinicama. Zabrinjava i nedostatak izbornog materijala na 8,5% biračkih mjesta, što predstavlja povećanje od 6,4% u odnosu na prošle izbore.

Koalicija “Pod lupom” također prati implementaciju novih tehnologija na biračkim mjestima, a prve informacije pokazuju da se oprema većinom dobro koristi, a proces glasanja odvija neometano. Izuzeci uključuju jedno biračko mjesto u Doboju, gdje ne funkcioniše elektronska identifikacija birača, te dva biračka mjesta u Tuzli bez skenera glasačkih listića, gdje je glasanje nastavljeno bez opreme.

Koalicija “Pod lupom” poziva političke subjekte da poštuju Izborni zakon BiH, izbjegavaju izborne nepravilnosti i se pridržavaju izborne šutnje koja je trenutno na snazi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija