Izbori u Sloveniji: Biti ili ne za Janšu!

U Sloveniji se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima se očekuje tijesna utrka između vladajuće Slovenske demokratske stranke (SDS) i liberalnog Pokreta sloboda.

Rezultati pojedinih anketa, među kojima su one listova Dnevnik i Večer iz sredine ove sedmice, kazuju da će Pokret sloboda biti relativni pobjednik izbora. Razlika u odnosu na SDS premijera Janeza Janše je manja od jedan posto. Na čelu Pokreta sloboda je Robert Golob koji je dugo bio na čelu državnog energetskog preduzeća GEN.

Tijesna je utrka i za treće mjesto, i to između Socijaldemokratske stranke i Ljevice. Očekuje se da će cenzus preći i Lista Marjana Šarca, bivšeg premijera, liberala.

Iako je SDS na posljednjim izborima bio pobjednik, manjinsku vladu su formirali Šarec te Stranka modernog centra, Socijalne demokrate, Stranka Alenke Bratušek i Stranka penzionera, uz manjinsku podršku Ljevice.

Vlada je pala nakon dvije godine, a Janša se vratio na vlast. Aktuelni premijer Slovenije se smatra dijelom ekstremno desničarske osovine u Evropi. Upravo je Janša navodno autor non-papera kojim se predlaže konačna podjela Bosne i Hercegovine po etničkoj liniji.

Pravo glasa ima 1,6 miliona ljudi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79