Izbori u Travniku, prvi veliki okršaj Trojke i SDA

U Traviku će 11. aprila biti održano glasanje na načelnika, što će biti prvi direktni okršaj Trojke i SDA nakon lokalnih izbora 15. novembra, odnosno odmjeravanje snage dva bloka koja se bore za prevlast na političkoj sceni.

Podsjetimo, nakon 15. novembra su održani izbori u Mostaru ali na njima Narod i pravda nije učestvovao, te izbori u Srebrenici na kojima su probosanske stranke nastupile u jedinstvenom bloku.
Stoga će travnički izbori zapravo biti prvo veliko, javno odmjeravanje snaga dva bloka koja trenutno vode glavnu riječu u politici kada je riječ o Federaciji BiH.

Podsjetimo da je na lokalnim izborima SDA ostala najjača stranka, ali da je tadašnja Četvorka ostvarila ogroman uspjeh u Sarajevu, što im je dalo krila da prave velika planove za parlamentarne izbore 2022.

U međuvremenu, Četvorka je preuzela vlast u Kantonu Sarajevu, ali je i “okrnjena” izlaskom NBL-a Ibrahima Hadžibajrića, koji se ujedinio sa A-SDA i postao NES.

Na prijevremenim izborima građani će moći birati između kandidata koalicije “Naša travnička priča”, odnosno Naše stranke, SDP-a i Naroda i Pravde – Harisa Kaniže te kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Kenana Dautovića.

S obzirom da neće biti drugih kandidata na izborima, ovo glasanje će biti svojevrstan referendum o politici koju su i SDA i Trojka vodili u prethodnom periodu, a koja je obilježena žestokim medijskim konfrontacijama i optužbama za korumpiranost, nesposobnost, nepotizam…

Za Trojku će biti važno dokazati da mogu napraviti zajednički rezultat izvan Sarajeva, dok će za SDA biti ključno zadržati Travnik jer je to najveći grad u kojem ta stranka ima vlast. SDA, kao što je poznato, ima problema sa glasovima u urbanim sredinama.

Inače, odluka CIK-a BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku i njihovo zakazivanje za 11. april, donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora, 15. novembra, preminuo kandidat SDA Mirsad Peco.

Preminuli Peco dobio je najviše glasova birača u Travniku, a po broju osvojenih glasova slijedio je kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković. Izborni zakon BiH ne precizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

Stav HDZ-a BiH je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za općinskog načelnika treba ponoviti. Iz HDZ-a stoga bokotuju ponovljene izbore.

Za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik registrirano je oko 47.000 birača.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79