Izborni zakon: HDZ BiH spreman na svaku moguću blokadu ako ne dobiju šta žele

Međunarodna zajednica predvođena šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom i ambasadorom SAD Ericom Nelsonom kao lidere procesa izmjena Izbornog zakona BiH vide predsjednike SDA i HDZ BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Niko ne zna broj sastanaka koje su njih dvojica održali sa predstavnicima međunarodne zajednice o neophodnim reformama.

Nije tajna da HDZ BiH i SDA ne mogu doći do dogovora, pa tako nije jasan ni optimizam Dragana Čovića nakon sastanka 22. aprila sa Sattlerom i Nelsonom da bi cijeli proces trebao biti okončan u naredna dva mjeseca kako bi se izmijenjeni zakon mogao odnositi na naredne Opće izbore 2022.

Da HDZ BiH potpomognut SNSD-om ima mogućnost blokade procesa i da se ne libi to i učiniti pokazalo se na posljednjoj sjednici Doma naroda PS BiH gdje su delegati te dvije stranke glasale protiv izmjena Izbornog zakona kojima se onemogućava obavljanje duplih funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Isti prijedlog ranije je podržan u Predstavničkom domu PS BiH.

Objašnjenje Čovića je bilo kako žele sveobuhvatne reforme Izbornog zakona. Posebnu zamjerku strancima koji učestvuju u procesu razgovora uputile su druge parlamentarne stranke jer su isključene iz razgovora, a onda se očekuje da za nešto glasaju u čemu nisu učestvovali i što se tiče izbornog procesa koji treba biti transparentan i nediskriminirajući. Kako će biti takav ako je sam proces pregovora rezervisan za pojedince i isključuje druge demokratski i legalno izabrane predstavnike.

Predstavnički dom PS BiH jučer je napravio korak naprijed pa je usvojio Prijedlog zaklјučka o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma PSBiH. Za članove Interresorne radne grupe Predstavnički dom imenovao je poslanike: Almu Čolo (SDA), Dženana Đonlagića (DF), Damira Arnauta (Naša stranka), Nenada Stevandića (US), Branislava Borenovića (PDP), Borjanu Krišto (HDZ BiH), Saša Magazinović (SDP BiH), Snježanu Novaković – Bursać (SNSD).

Predsjedništvo HDZ BiH sutra će održati sjednicu na kojoj će raspravljati o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, aktivnostima na provedbi prioriteta iz mišljenja EU komisije, izmjene Izbornog zakona BiH, te ostale reforme na putu ka europskim integracijama. Zatim će udruženje Hrvatski narodni sabor razmatrati ista pitanja i očekuje se da od donesenih zaključaka neće odstupati.

I Čović i HDZ svjesni su poluga vlasti koje imaju pod svojom kontrolom i koliko štete mogu napraviti, a da zato ne trpe nikakve posljedice. Najbolji primjer za to je što nikad nije formirana nova Vlada FBiH jer predsjednik FBiH Marinko Čavara nije želio pokrenuti procese bez obzira na pozive iz SDA uslovljavajući i taj proces izmjenama Izbornog zakona.

Malo je razloga za optimizam da će doći do dogovora u naredna dva mjeseca ukoliko ne bude intervencije međunarodne zajednice. Ali kako vrlo često vole poručiti: “Najbolja su domaća rješenja”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79