Izdato upozorenje; Hoće li nas zadesiti ‘februar 2012.’? Očekuje nas i do pola metra snijega i jaka oluja

Izdato je narandžasto upozorenje za dijelove BiH, gdje se u sljedećim danima predviđaju veće količine snježnih padavina i vjetrovi koji će puhati brzinom do 70 kilometara na sat.

S obzirom da nam snijeg svakog dana pokazuje kako se ne smijemo opustiti i zanemariti vremensku prognozu, pitali smo meterologa kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana, počevši od danas.

“Utjecaj duboke tirenske ciklone uzrokuje obilnije snježne padavine koje se iz smjera Srbije šire ka BiH, a obilnije su u jugoistočnoj, istočnoj i centralnoj, te sjeveroistočnoj Bosni, kao i na području sjeverne Hercegovine. U naredna 24 sata očekujemo od deset do trideset centimetara snijega. Na višim nadmorskim visinama biće i do pola metra, to se prvenstveno odnosi na planinska područja, gdje može biti i snježnih vijavica koje su praćene jakim vjetrom. Veoma jaka bura danas će puhati u centralnoj i južnoj Hercegovini. Dobra vijest je da sutra poslijepodne dolazi do prestanka padavina. U nedjelju nam stiže i topliji zrak. Nova promjena slijedi u ponedjeljak i utorak, tada se prognozira većinom kiša i susnježica. Od srijede do petka slijedi jedan period suhog vremena, temperature u toku dana u plusu, a ujutro u blagom minusu”, kaže za Source meteorolog amater Nedim Sladić.

Taman kada očistimo avliju, kada pomislimo da nam je dovoljno drva ispred kuće, da nećemo morati pola sata ranije ustati kako bismo očisiti automobil prije polaska na posao, zimska jutra nas znaju demantovati, često neočekivanim količinama padavina, a što je još šokantnije, u operiodu kada već pomislimo da je zima iza nas. Upravo zbog toga raspitali smo se i kakvo će vrijeme biti tokom narednih mjeseci. Može li nas zadesiti februr iz 2012. godine, ili neki snijeg u maju.

“Dugoročne prognoze su manje vjerovatne. Februar bi mogao biti sa viškom padavina na području Hercegovine, a u Bosni će biti manje padavina, u okviru prosječnih vrijednosti. Naredno tromjesečje bi trebalo biti toplije. Mart, april i maj bi trebali biti topliji od prosjeka. Ono što vidimo je da bi nas moglo očekivati jedno prilično vlažno proljeće, ali to ćemo uzeti s rezervom”, navodi Sladić.

Dakle, ako je vjerovati ovoj prognozi, a do sada nas Sladićeve prognoze nisu slagale, nećemo imati velikih briga. Još malo strpljenja nam je potrebno da krenemo u novi i manje depresivan period.

(Alen Avdić/Source)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79