Izdvojeno 35 miliona KM: U TK se renoviraju zgrade javne namjene

U narednih pet godina na području Tuzlanskog kantona bit će realiziran projekt razvoja energetske efikasnosti čime će biti obuhvaćeno 408 zgrada javne namjene. Projekt će između ostalog karakterizirati značajna energetske ušteda, a Vlada Tuzlanskog kantona, namjerava ga realizirati uz pomoć UNDP-a, na šta ih je obavezao potpisani Memorandum o razumijevanju.

Projekt vrijedan 35 miliona maraka podrazumijeva osiguravanje sredstava za sanaciju fasada, sistama grijanja, osvjetljenja, postavljanja nove stolarije, što će u konačnici voditi značajnim uštedama na svim poljima energetskog sektora kada su u pitanju zgrade javne namjene.

„ Te zgrade su stare četrdeset do pedeset godina i imamo ogromne probleme sa grijanjem, sa termoizolacijom sa prokišnjavanjem i tome slično“, kaže Kadrija Hodžić, premijer TK.

Već je počela realizacija projekta na 35 objekata na što je već utrošeno više od dva miliona maraka, a što su zajednička sredstava UNDP-a i Vlade Tuzlanskog kantona. Većinski su to zgrade osnovnih i srednjih škola i fakulteta.

„To je prvi projekat i sporazum ovakve vrste na području Bosne i Hercegovine. Tuzlanski kanton je napravio iskorak u čitavoj Bosni i Hercegovini u ovom smislu i to je naše opredjeljenje da u tom smislu idemo“, izjavio je Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK.

Jednu od značajnijih uloga u realizaciji ovog projekta ima i Centar za podršku i razvoj čiji okvir djelovanja je usmjeren upravo na energetsku efikasnost i primjenu obnovljivih izvora energije.

„U strukturi mjera najznačajnije su mjere toplotne izolacije vanjskih zidova, zamjena stolarije, dakle zamjena stolarije i vrata i onda idu dalje mjere koje se tiču toplotne izolacije stropova“, kaže Edin Zahirović, direktor Centra za podršku i razvoj Tuzla.

Implementacija ovog projekta značajno će utjecati na zaštitu okoliša i olakšati boravak u ovim objektima, pogotovo ako se realizacija razvoja energetske efikasnosti posmatra na duže staze.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79