Izetbegović: Boriti ćemo se da više nikada nacisti ne ubijaju ljude samo zato što ne pripadaju njihovom narodu

Lider Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović danas se oglasio na svom zvaničnom Facebook profilu povodom Dana bijelih traka. 

Podsjećamo, na današnji dan 1992. godine je počelo sistemsko čišćenje Prijedora od nesrpskog stanovništva naredbom srpskih vlasti da svi koji nisu ove nacionalnosti obilježe svoje domove bijelim platnom.

– Na današnji dan, 31. maja 1992. godine, započeta je kampanja istrebljenja nesrpskog stanovništva Prijedora.

Naredba srpskih vlasti da Bošnjaci, Hrvati i ostalo nesrpsko stanovništvo na svoje kuće istaknu bijela platna i da na javnim mjestima nose bijele trake oko rukava bila je uvod u masovne egzekucije, silovanja i otvaranje koncentracionih logora Keraterm, Omarska i Manjača kroz koje je prošlo više od 10.000 Prijedorčana. Mnogi od njih iz tih logora nisu izašli živi.

Današnji dan, kojeg obilježavamo kao Dan bijelih traka, posvećen je sjećanju na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana, a među njima i 102 djece.

Zbog njih, njihovih porodica, ali i budućih pokoljenja ćemo pamtiti, podsjećati, opominjati i boriti se da više nikada i nigdje nacisti i šovinisti ne obilježavaju i ne ubijaju ljude samo zato što ne pripadaju njihovom narodu ili rasi, istakao je Bakir Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79