Izetbegović: Čekam vrijeme da Srbi i Hrvati tretiraju Bošnjake kao što Bošnjaci tretiraju druge

Dom naroda državnog Parlamenta zasjeda danas, a na sjednici se povela rasprava i o ranijoj izjavi Dragana Čovića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma. Čović je u jednom od ranijih TV gostovanja kazao kako “samo Hrvati žele u NATO, Srbi slijede politiku Srbije i neće, a Bošnjaci se ne zalažu dovoljno”.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda, prokomentirao je Čovićevu izjavu o izostanku podrške predstavnika bošnjačkog naroda na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u.

Izetbegović je podsjetio da upravo zbog NATO puta i opstrukcija na tom putu SDA nakon Općih izbora 2018. godine, godinu dana nije pristajala na formiranje vlasti.

– SDA je insistirala na tome da se nastavi NATO put u skladu sa ranijim strategijama i odlukama – poručio je Izetbegović.

Govoreći o položaju određenih konstitutivnih naroda u dijelovima BiH u kojima je taj narod u manjini, Izetbegović je istaknuo da je u Sarajevu četiri godine opsade, voljom građana, za načelnika Općine Centar izabran kandidat srpske nacionalnosti.

– Sada ponovo u Općini Centar imamo izabranog načelnika koji je Srbin. Imali smo gradonačelnika Ivu Komšića, koji je Hrvat. Do prije nekoliko mjeseci imali smo Hrvata kao prvog čovjeka Kantona Marija Nenadića. To je bilo voljom političara i dogovorom političara. I kada je u pitanju narod i kada su u pitanju političari, tako stoje stvari – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović da je u Vladu Tuzlanskog kantona imenovan ministar iz HDZ-a BiH, iako ta stranka nema zastupnike u Skupštini.

– U Varešu dva puta zaredom je izglasan Hrvat za gradonačelnika i to iz HDZ-a. Toliko o Bošnjacima. Ja čekam vrijeme kada ću vidjeti da na takav način srpski i hrvatski političari i glasači tretiraju predstavnike i kandidate iz bošnjačkog naroda – kazao je Izetbegović.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79