Izetbegović, Čović i Špirić danas na kafi: Hoće li biti pomaka u radu bh. institucija?

Rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas bi na, kako su najavili Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ), kafi trebali razgovarati o eventualnoj deblokadi ovog doma državnog parlamenta.

Izetbegović, koji je predsjedavajući ove zakonodavne institucije, i Čović, koji je zamjenik predsjedavajućeg, u ponedjeljak, 11. oktobra, najavili su ovaj razgovor. Nikola Špirić (SNSD), koji je također zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, nije se javno očitovao o tome da li će prisustvovati ovoj vrsti sastanka.

Rad državnih institucija, među kojima je i Parlament Bosne i Hercegovine, blokiran je već skoro tri mjeseca. To je posljedica odluke političara iz Republike Srpske da ne učestvuju u radu državnih institucija. Razlog za ovakav stav je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka iz jula ove godine da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

Uprkos odluci o blokadi državnih institucija, Vijeće ministara je krajem prošlog mjeseca usvojilo odluku o privremenom finansiranju. Opozicija u Republici Srpskoj ovaj potez spočitava vladajućem SNSD-u smatrajući da je prekršena odluka o bojkotu.

Politička situacija u državi u međuvremenu se dodatno komplicira. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je poručio da će Republika Srpska onemogućiti djelovanje SIPA-e u ovom entitetu, da neće više učestvovati u radu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), da će osnovati svoju obavještajnu agenciju te da će uskratiti saglasnost za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Oružanih snaga (OS).

To je poručio nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio da šumsko područje u Republici Srpskoj nije u vlasništvu entiteta, već države.

Dodik uslovljava razgovor s Izetbegovićem o rješavanju ključnih problema time da u njima ne posreduju međunarodni zvaničnici. Izetbegović mu je odgovorio da na to neće pristati ocijenivši da Ured visokog predstavnika (OHR) postoji da bi rješavao važna pitanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79