Izetbegović: Dobio sam odgovor od Čovića, to bi bio historijski pomak

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je jučer u Mostaru najavio sastanak sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem koji bi se trebao održati naredne sedmice u Sarajevu, a u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.

“Imamo dominaciju manjine u parlamentima. Oni tvrde da imaju dominaciju većine kada je u pitanju izborni proces. Mi tvrdimo da imamo dominaciju manjine kada su u pitanju parlamenti, odnosno da HDZ koji ima petinu ili manje od petine ruku u Predstavničkom domu kroz Dom naroda zaustavlja šta god hoće”, kazao je Izetbegović.

Kako je naveo, to se potvrdilo u slučajevima imenovanja nove Vlade FBiH, Ustavnog suda i mnogim drugim stvarima za koje su, kaže Izetbegović, zainteresirani.

“Imamo dominaciju sa njihove strane i mi tražimo da se ta stvar riješi. Jučer sam po prvi put dobio odgovor od gospodina Čovića da su oni vjerovatno spremni da idu u tom smjeru i to bi bio historijski pomak. Ako se nadležnost domova naroda, federalnog i državnog, svede na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, ona je mnogo toga dalje moguće pokrenuti”, naveo je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79