Izetbegović: Doći će još jedan zvaničnik EU da razgovara o Izbornom zakonu, naravno uzalud

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je sinoć da medijacija zvaničnika EU za izmjene Izbornog zakona u BiH još uvijek nije završena i da očekuje još jedan pokušaj da se stvari na tom terenu pokrenu.

Kako je, gostujući u Dnevniku FTV-a rekao Izetbegović, još jedan visokorangirani predstavnik EU će doći da još jednom pokuša da razgovara o izmjenama Izbornog zakona.

“Mislim da ćemo imati jednog visokorangiranog predstavnika EU koji će nešto još jednom probati. Htjeli su to i Amerikanci pa su odustali. Vide da to nije realno, ali mislim pod uticajem gospodina Plenkovića koji ima dobre veze i prijatelje u EU da će jedan od visokorangiranih doći da još jedanput razgovara. Naravno, uzalud”, kazao je Izetbegović.

Razlozi zbog čega je to uzalud, prema mišljenju lidera SDA, leže u tome što je trenutno “jednostavno tako pokvarena atmosfera”.

“Tako je gospodin Čović svojim odlascima u Banju Luku, svojim okretanjem HDZ-a protiv Inzka i Zakona o zabrani negiranja genocida pokvario odnose da to u ovome času nije realno. Nisam mislio na gospođu Von der Leyen”, naglašava Izetbegović

Istakao je da u ovom trenutku ne vjeruje u pozitivan ishod tih razgovora.

“Treba liječiti i popravljati ono što se kvarilo uporno zadnjih godina. Saradnja sa Dodikom koji prijeti da će pocijepati BiH, koji radi protivustavne stvari, vrijeđa. Dakle potpora od strane gospodina Čovića i to u kritičnim momentima kad mi treba da postignemo sporazum, ići u Banju Luku, reći čuvajte Republiku Srpsku, okretati se protiv zakona koji je nametnuo Inzko, to je stavljanje nama soli na rane. Nije to trebalo raditi i trebat će vremena da mi napravimo atmosferu u kojoj može proći jedan Izborni zakon, njegove izmjene”, naglašava Izetbegović

Izetbegović navodi da bi bila izdaja prihvatiti ono što insistira Čović i način na koji to insistira.

“Bilo bi jedno popuštanje pred ultimatumom. Ne znam kako se i on i Milanović nisu naučili da se sa Bošnjacima to ne može tako. trebao je vidjeti recimo kako gospodin Marošević u Varešu dobija podršku Bošnjaka. Dakle lijepa riječ, a nikako ucjene, pritisci. Nismo se prepali JNA, nismo se prepali Beograda, nismo se prepali Karadžića, Tuđmana”, poručio je Izetbegović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79