Izetbegović: Evo neka Dodik izvoli i uradi ono čime prijeti

O ishodu sastanka SDA i HDZ-a, izmjenama Izbornog zakona, krizi vlasti, političkim tenzijama, nadležnosti, zaključcima Narodne skupštine RS-a, utjecaju svjetskih sila na BIH, u studiju DDBIH komentirao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

To su razgovori i pregovori koji traju deceniju, mislim da možemo približiti stavove kada je u pitanju Dom naroda u Federaciji. Planiramo napraviti jedan okvir SDA – HDZ, a ako to bude ostavrivo uključit ćemo DF i SBB. Za nas je prije svega bitno implementirati presudu iz Strazbura. Dakle, interes nam smanjiti broj blokada. HDZ ima neke svoje ciljeve ali važno je kompromis postići – poručio je Izetbegović na počeku gostovanja na Hayat televiziji.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a sutra će se sastati u Mostaru i razgovarati o formiranju vlasti na državnom nivou.

Mi smo imali bileteralni sastanak s HDZ – om, to će biti i sutra između HDZ – a i SNSD – a. Zvali su i nas, da se poslije ovoga sastanu sve tri stranke, ali sam odbio, zasada. Po meni rješili smo pitanje ANP -a, sada je to na članovima predsjedništva da pokušaju naći rješenje, i dok se to ne desi ne mislim se sastajati sa HDZ – om i SNSD -om.

Na konstataciju Hayatove voditeljice kako je Dodik danas poručio: „Od ANP-a nema ništa, mi nismo kreteni“, Izetbegović je odgovorio:

Za nekoliko godina će se konstatovati da su kreteni oni koji sada blokiraju sve ovo, doći će momenat kada će u RS -u ljudi pitati: „Zašto imamao najmanju penziju u Europi, zapitat će se i mladi: „Šta se dešava?“ Biološki i ekonomski će da slabi RS, a ovo je sve zamajavanje u postizanju nekih ciljeva.

Predsjednik SDA -a mišljenja je da Dodik želi da se nametne kao lider države.

Mislim da želi da s polja važnih tema skrene pažnju. Radi se o pokušaju da se entitet nametne državi, ali želi i to da u budućnosti komanduju državi. Ono protiv čega se borimo i po svaku cijenu to želimo, je odbrana Ustava države. Dodik želi da se nametne kao lider države a i entitet, ali u tome neće uspjeti. PIC je puno toga trebao ranije uraditi, i ne dozvoliti da Dodik dobije zamaha. Prije svega tu je referendum, i nije smjelo da se desi. Možda su se prepali, ali došao je momenat da rade odlučno. Ne mogu zemlje PIC -a dozvoliti da ih se na ovakav način nadjača, a ne možemo ni mi to dozvoliti. Odlučili smo da stavimo crvenu crtu, iako su krize prisutne. Neka Dodik izvoli i pokuša uraditi ono čime prijeti, ali bolje mu je da ne gubi vrijeme i prihvati kompromise – poručio je Izetbegović.
Mišljenja je da na vrijeme treba upozoriti one koji drmaju temlje naše zemlje.

Kada je u pitanju poštivanje Ustava ne postoji naše popuštanje, radije ću izaći iz politike. Dodik neće dominirati ovom zemljom. Neka se nauči poštovati one s kojima živi, partnere, narod…
Što se tiče formiranja vlasti optimista je.

Nadam se da ćemo stvar rješiti naredni mjesec, ako ne, može trajati cijeli mandat, ali ovo stanje nikome ne odgovara. Dešavale su se i krize u drugim zemljama. Važno je da ekonomija ne trpi, i bitno je sačuvati mir i stabilnost, a krize ponekad se moraju desiti da bi odmjerili parametre granica – smatra predsjednik SDA -a.
Ovom prilikom prokomentirao je i izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Treba s tim ljudima raditi, jer ne znamo šta rade i pričaju iza zatvorenih vrata. Očigledno priče koje je Kolinda Grabara – Kitarović pričala u Izraelu došle su do Macrona. Ipak, sve njegov izjave će koštati i Francusku, ne znam što mu je to trebalo. I njima treba zajedništvo i EU – zključio je Izetbegović.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79