Izetbegović: Gest Srbije vidim kao uzvratni gest na ono što je BiH uradila prije nekoliko mjeseci

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku, no čini se da neće biti usvojen. Predsjedavajući ovog doma Izetbegović je komentarisao ovu situaciju, ali i vakcine koje je Srbija poklonila BiH.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku trebalo je da omogući Bosni i Hercegovini jednostavniju nabavku vakcina, piše Klix.

Međutim, SNSD-ovi delegati u Domu naroda smatraju da je to moguće i bez donošenja izmjena zakona.

“Cilj je bilo relaksirati stvari tako da svi budu sigurni, kad se upuste u te procedure nabavke, da neće odgovarati pred sudom jer su radili neke stvari”, rekao je Izetbegović.

On dodaje kako je SNSD-ov potez pokušaj zaustavljanja olakšavanja nekih stvari kao što je nabavka vakcina.

“Treba jasnije precizirati te stvari – da se može skraćenim rokovima, da ste nadležni da to radite, da znate da nećete ući u zonu koja je protivzakonita”, rekao je.

Poklon Aleksandra Vučića

Predsjednik Srbije je danas u Sarajevo donio 10.000 vakcina AstraZeneca iz Indije, koje su dovoljne za imunizaciju 5.000 osoba, na šta je Izetbegović dao svoj komentar.

“Nekoliko hiljada vakcina neće nešto puno promijeniti, ali to jeste jedan gest gospodina Vučića. Svaki gest dobre volje je dobrodošao, nadam se da ćemo ići i u rješavanje težih pitanja”, kazao je Izetbegović.

On dodaje kako je ovaj Vučićev čin u suštini uzvraćanje usluge.

“Ja ovaj lijep i simboličan gest vidim kao uzvratni gest na ono što je BiH uradila prije nekoliko mjeseci u Sandžaku, kada su naši ljekari otišli da pomognu”, zaključio je Izetbegović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79