Izetbegović govorio o krizi u BiH za BBC: Sankcije Dodiku nisu dovoljne, potrebno je…

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je u razgovoru za BBC govorio o uzrocima aktuelne krize u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje o namjerama Milorada Dodika Izetbegović je kazao da predsjednik SNSD-a provjerava šta može uraditi.

“Ako bi mogao, otcijepit će entitet RS. Ako ne može, a ne može, onda će pokušati vratiti nadležnosti koje su prenesene na državni nivo prije 15 godina, kada smo osnovali Oružane snage, obavještajnu službu, sistem oporezivanja i pravosuđe. On bi to sada volio vratiti i ponovo učiniti državu podijeljenom”, izjavio je Izetbegović.

Ako ne uspije u tome, dodao je Izetbegović, Dodik će pokušati dobiti nešto iz postojeće situacije kako bi se predstavio kao neko ko se bori za interese entiteta i interese srpskog naroda te na osnovu toga pobijediti na narednim općim izborima.

Govoreći o mogućnosti novih sukoba u BiH, Izetbegović je kazao da se to nikada ne može sa sigurnošću reći.

“To se ne bi trebalo desiti jer su ljudi, uključujući i Srbe, zasićeni tenzijama, krizama, ratovima i konfliktima. Obični ljudi su zasićeni time. Niko ne bi želio ići u tom smjeru, ali nikada ne možete znati u BiH”, kazao je Izetbegović.

U situaciji u kojoj vas neko napada, pojasnio je predsjednik SDA, nije moguće reći da su oni koji napadaju i oni koji se brane jednako odgovorni.

“Dodik na dnevnoj bazi stvara probleme. U posljednjih 15 godina je uradio mnogo loših stvari. Natjerao nas je da uzvratimo i ja ću učiniti sve da ta borba bude politička, a ne pravi sukob”, izjavio je Izetbegović.

Dodao je da se u entitetu RS provodi aparthejd te da su Bošnjaci i Hrvati u tom bosanskohercegovačkom entitetu građani drugog reda.

“Kada neko odlikuje Radovana Karadžića, možete zamisliti kakva je to provokacija, a Dodik radi upravo to. Ova kriza je počela kada je visoki predstavnik zabranio slavljenje ratnih zločinaca i negiranje genocida. Da li postoji moja odgovornost ili odgovornost visokog predstavnika za krizu, ne bih rekao”, poručio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović da je broj pripadnika međunarodnih snaga stacioniranih u BiH, ukoliko bude potrebe, moguće povećati. Na pitanje uloge predsjednika Rusije Vladimira Putina u dešavanjima u BiH, Izetbegović je kazao da je nju teško precizno definisati.

“U BiH i na Balkanu oni se bore protiv prisustva NATO-a. Ne bi željeli da BiH postane dio NATO saveza. To je njihov glavni cilj i žele imati svoj utjecaj”, izjavio je predsjednik SDA.

Kada je riječ o sankcijama SAD-a Miloradu Dodiku, Izetbegović je naglasio da one nisu dovoljne te da se mora uraditi nešto više.

“Nešto mnogo učinkovitije i bolnije za one koji stvaraju probleme bi se trebalo uraditi i moralo bi se uraditi. Očekujemo od SAD-a da to urade. Oni to mogu. Evropska unija je zbunjena i za njih to nije jednostavno jer trebaju konsenzus, ali Amerikanci to mogu i trebaju uraditi”, zaključio je Izetbegović piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79