Izetbegović: HDZ tvrdi da većinski narod bira predstavnike manjem. To je primjedba koju treba ozbiljno razmotriti

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je izjavio da interresorna radna grupa ima puno raditi na izmjenama i dopunama Izbornog zakona koje se odnose na transparentnost i integritet samog procesa.

– To su primjedbe koje bitno zadiru u srž, u izmjenu Ustava, po apelaciji Sejdić – Finci, i po čitavoj grupaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava i presude “Ljubić”, dakle, Ustavnog suda BiH. Ne bih rekao da interresorna grupa može raditi bez političkog dogovora. Zato je dobro da imamo uključenu i opoziciju i unatoč napetostima koje imamo u zemlji i udaljenim pozicijama ja sam do sada najveći optimista da se nešto može uraditi – kazao je Izetbegović.

Glavni čvor u odnosima u Federaciji BiH, Izetbegović vidi između probosanskih i probošnjačkih stranaka s jedne strane i HDZ-a, koji tvrdi da većinski, brojniji narod, bira predstavnike, manjem, odnosno hrvatskom narodu i da je to primjedba koju treba ozbiljno razmotriti.

– S druge strane mi tvrdimo da u Federalnom parlamentu, pa i u Parlamentarnoj skupštini BiH manjina diktira većini, što je dalako od demokratije. To guši i praktički obesmišljava postojanje stranaka koje ne nose nacionalneiprefiks, jer građanske, lijevo orjentisane stranke ovakav pristup faktički guši. Tako da mislim da ćemo na liniji ta dva utemeljena zahtjeva, uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice, naći rješenje i da se onda taj čitav proces može pokrenuti – izjavio je Izetbegović danas nakon konstituiranja interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH.

Navodi da imaju ohrabrenje prijatelja iz međunarodne zajednice, ali i njihov nedovoljno jasan i precizan angažman.

– Nadam se da će se i međunarodna zajednica aktivnije uključiti i da će tako izvršiti jedan pozitivan pritisak na domaće aktere da se približe na liniji ovoga što smo sad kazali. Ovdje je glavni problem zahtjev HDZ-a i logičan zahtjev probsanskih stranaka, koje u ovoj Parlamentarnoj skupštini imaju skoro 60 posto ruku, a koje su faktički zbijene u bošnjačku kvotu od nekih 33 posto – kazao je Izetbegović.

Podsjetimo, danas je održana konstituirajuća sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Alma Čolo, koja predsjedava ovom radnom grupom, kazala je da su jučer dobili pismo od Američke ambasade, Misije OSCE-a i Evropske unije, kojim oni pozdravaljaju rad Interersorne radne grupe, te očekuju da do kraja godine pripremi izmjene izbornog zakonodavstva jer je naredna godina izborna i u njoj se ne mijenja Izborni zakon, a pogotovo ne Ustav.

Ona je istakla da će nastojati da urade posao što je moguće prije, tako da se u drugoj polovini godine može očekivati rezultat, ukoliko bude političke volje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79