Izetbegović: Hrvati i Bošnjaci su nekad bili jedna nacija, vrijeme je za mir

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA, prokomentarisao je u Mostaru najavu predsjednika Sabora Republike Hrvatske, Gordana Jandrokovića, koji je kazao kako je Republika Hrvatska u Europskoj uniji otvorila temu trećeg entiteta u BiH i skrenula pažnju na “unitarizam većine bošnjačkog naroda”.

Lider SDA smatra da to nije ništa novo ili zabrinjavajuće, te da je svima poznato kakav je rezultat ostvarila politika Herceg-Bosne i udruženog zločinačkog pothvata.

“Nekad smo bili jedna nacija. Vrijeme je da pravimo mir i stabilnost, te da ne otvaramo stare rane. Pravimo normalnu, građansku i europsku Bosnu i Hercegovinu, i neka Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresirani za ostanak Hrvata u BiH od njega samog. Naša zemlja je dala trećinu današnjeg stanovništva Hrvatske. Premijeri, umjetnici, sportaši i nogometni izbornici su im iz Bosne i Hercegovine, dakle naša zemlja je puno dala našim susjedima. Hrvate s ovih prostora prije tri desetljeća počela je tjerati glupa nasilnička politika koja je dolazila iz Zagreba, a koja je pokušala praviti etnički čiste prostore, sukobivši Hrvate i Bošnjake koji su nekad bili jedna nacija. Danas nam trebaju pomirenje i zajednički život i neka nas ostave na miru kako bismo sami pravili dobre odnose kakve smo nekad imali”, rekao je Izetbegović, a prenosi Anadolija.

Politički analitičar Adnan Huskić za Fenu je rekao kako stavovi Hrvatske o budućnosti Bosne i Hercegovine, ne obavezuju BiH, ali da na određen način svjedoče o manjku interesa za BiH unutar Europske unije (EU).

Komentarišući novinarski upit u vezi s izjavom predsjednika Sabora Republike Hrvatske, Gordana Jandrokovića koji je kazao da je BiH zbog Hrvata jedan od ključnih prioriteta hrvatskih vlasti, te spominje “treći entitet” i upozorava na “unitarizaciju” u BiH…, Huskić ističe kako ovakvi stavovi ne obavezuju BiH, ali da predstavljaju određeni indikator.

“Hrvatska je sebi dala za pravo, ili načinila svojom ustavnom obavezom da brine o Hrvatima u BiH, s tim da naravno njihova ustavna obaveza za BiH ne proizvodi bilo kakve obaveze. Hrvatska, evidentno, zadnjih nekoliko godina s ovom vladom koja je vodi, sa izrazito naglašenim desnim stavovima, ima jedan specifičan odnos prema BiH, koji se dijelom može posmatrati kao izostanak bilo kakve suvisle vanjske politike unutar EU”, precizira Huskić.

Istaknuo je da je Hrvatska ulaskom u EU otvorila te teme u Europskoj komisiji i EU te da su počeli ukazivati na unitarizam značajnog dijela bošnjačkog naroda, politiku RS koja teži odvajanju i na to da su Hrvati u BiH jedini zagovornici europskih integracija.

“Ulaskom BiH u EU Hrvati će zasigurno najbolje zaštititi svoj status. U tome ćemo im i dalje pomagati. Vidjeli ste non paper koji smo nedavno predstavili. Želimo da Hrvati tamo ostanu. Odlaskom Hrvata iz BiH taj prostor bi ostao prazan. Tko bi u njega ulazio? Ne novi Hrvati nego neki drugi, što bi, naravno, približavalo se Jadranskom moru. Nama je vitalni nacionalni interes da Hrvati ostanu u BiH i budu jednakopravni konstitutivni narod”, rekao je Jandroković.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79