Izetbegović i Vučić se opet prepucavaju zbog Dodika: Njegov progon ne bi bio spas za BiH

Svaki put kada Milorad Dodik izađe u javnost sa nekim burnim izjavama, oglašavaju se političari iz Bosne i Hercegovine i regiona pa je tako nerijetka situacija i da član Predsjedništva BiH iz RS-a “izmami prepucavanja” između lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je objelodanio da je pozvan na saslušanje u Tužilaštvo zbog negiranja genocida. Ovu novonastalu situaciju je komentarisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Poručio je da ne misli kako bi bio spas, ni za BiH ni za političku situaciju u BiH, kada bi progonio člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika zato što je rekao šta misli.

Prilikom jučerašnje posjete Krajini, predsjedavajući jednog od dva doma državnog parlamenta Bakir Izetbegović se osvrnuo i na Dodikove česte uvrede Bošnjacima prilikom čega je kazao: “Vidjet ćemo hoće li se usuditi krenuti na Dodika. Sve se svodi na to da na nama vježbaju mišiće”. Vučić pak negoduje zbog bilo kakvog potencijalnog progona Dodika.

Povodom navoda Izetbegovića da Srbija širi agresivni nacionalizam i da to ima uticaj na BiH, Vučić je istakao da ne želi da učestvuje u izbornoj kampanji Izetbegovića i da Bošnjaci kad god im je potrebno napadaju Srbiju.

“Nisam primetio da bilo kakve šovinističke i nacionalističke izjave dolaze iz Srbije. Trudimo se da dolaze poruke mira, pružene ruke i prijateljstva prema Bošnjacima, ali kada vidite da je jedini odgovor – vi Srbi ste genocidaši, kako oni to govore, vi Srbi ste zlikovci, zločinci, vi Srbi uvek želite da nastavite genocid, po njima smo mi pet genocida učinili”, rekao je Vučić danas u Golupcu.

On je dodao da stvarno ne može da razgovara ni o 1875. ni o 1878. godini da bi neko bio zadovoljan, već o saradnji o protoku robe, kapitala, ljudi.

“Svi Bošnjaci su dobrodošli. Mi imamo Bošnjake u Srbiji i sa njima živimo lijepo, a mogli bi da živimo ljepše, vjerujem da ćemo u tome uspjeti, mnogo toga treba da se dogodi pred nama, a kriviti Srbiju već je postalo uobičajeno”, naveo je Vučić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79