Izetbegović: Izjave iz Ambasade Rusije su direktna prijetnja BiH, ali nas neće omesti na našem putu

Današnja redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’ u online formatu bila je o temi „Unutrašnje i spoljne silnice u restituciji građanskog uređenja BiH“, a uvodničar je bio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je tokom svog izlaganja naglasio kako je Bosna i Hercegovina građanska i multietnička država te da se stranka SDA, za koju je naveo kako je najača stranka u BiH, bori da to tako i ostane. Dotakao se i Mostara te pregovora sa HDZ-om BiH.

– Pregovori SDA i HDZ su održani na nagovor predstavnika Međunarodne zajednice i EU. Da nije bilo potrebe da se konačno riješi problem Mostara ja ne bih pristao na te pregovore. To su besmisleni formati koji s pravom izazivaju reakcije – kazao je Izetbegović

Također na upit da komentira izjavu Ambasade Rusije u BiH da će Rusija morati reagovati u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a kazao je da su ga te izjave začudile.

– To je direktno miješanje u unutrašna pitanja države BiH. To je, po meni, direktna prijetnja BiH. Takve reakcije nas neće omesti u našem putu kojim idemo. BiH će nastaviti svojim putem koji je odlučen 2009., kao i 2019. godine bez obzira na mišljenje druge države – rekao je Izetbegović.

Kazao je i da je BiH funkcionisala na bazi građanskog uređenja, ali da se u njoj uvijek održavao, i uvijek će se kroz različite mehanizme nastaviti održavati etnički balans i spečavati dominacija i diskriminacija po etničkoj osnovi.

– ZAVNOBIH  Bosnu i Hercegovinu definiše kao zemlju koja je „i srpska, i hrvatska, i muslimanska“, a odnosi i balansi u njoj su oduvijek bazirani na transparetnim i propisanim mehanizmima, ili na nezvaničnom ali sveprisutnom etničkom „ključu“ – naveo je Izetbegović.

Napomenuo je da su presudni uticaj na historijske tokove u regionu u turbulentoj novijoj historiji imale političke snage koje su štitile i afirmisale nacionalne interese.

– U BiH su to bile političke stranke SDA, HDZ i SDS, odnosno SNSD. Međutim, kada je u pitanju odnos prema multietničnoj konstituciji BiH i građanskom uređenju koje pruža šansu da se multietnični duh BiH  obnovi i zaštiti, odnos ovih stranaka je bio i ostao radikalno različit. SDA u cijelosti stoji iza građanskog principa i spremna je na punu i hitnu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, dok, recimo, HDZ vidi opasnost za opstanak Hrvata u BiH u jačanju građanskog principa, opire se implementaciji navedenih presuda, uz nevjerovatnu tvrdnju da bi se „građanski ustrojena BiH uskoro pretvorila u bošnjačku, a zatim i u islamsku republiku BiH – kazao je Izetbegović.

Naveo je da su se građanski orijentirane stranke, sa multietničnim rukovodstvima, razvile skoro isključivo na teritorijama koje dominantno nastanjuju Bošnjaci, i gdje je dominantna SDA.

– Lijevo orijentirane stranke u RS, socijalističke i socijaldemokratske, su čisto srpske stranke. Najuticajnija među njima, Savez nezavisnih socijaldemokrata se pretvorio u radikalnu nacionalističku stranku. U Hrvatskom korpusu u BiH, za razliku od Hrvatske, takve stranke i ne postoje – kazao je Izetbegović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79