Izetbegović nakon džume u Zvorniku obećao odatnih 20-30 miliona KM povratnicima

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović boravi u posjeti Zvorniku. Nakon susreta sa predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Mustafom Muharemovićem i glavnim imamom Harisom ef. Mustajbašićem, a zatim i džuma-namaza u Riječkoj džamiji, delegacija predvođena predsjednikom Izetbegovićem je prošetala gradom.

U delegaciji SDA koja je stigla u posjetu Zvorniku je i potpredsjednik Stranke i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, te potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić. U Zvorniku je i održan sastanak s predstavnicima Regionalnog i Gradskog odbora SDA Zvornik.

Kako je kazao nakon sastanaka Izetbegović, posjeta je organizirana kako bi se razgovaralo o potrebama povratnika na tom području te će danas biti organizirana posjeta i Janji, a u narednim danima i drugim mjestima u bh. entitetu RS.

“Želimo biti s našim narodom i vidjeti koliko realno ima problema. U Zvorniku nije bilo incidenata prema povratnicima, ali u Janji jeste te ćemo ponuditi sve što im je potrebno i pokušati smiriti situaciju. Ne trebaju nam incidenti”, dodao je.

Namjera je sagledati njihove potrebe osim sigurnosti jer je najvažnije, kaže predsjednik SDA, osigurati im posao i egzistenciju, a postoje i još neka pitanja o kojima se razgovaralo, a tiču se zdravstva i obrazovanja.

Najavio je da bi uskoro trebao biti usvojen zakon u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta kojim će se obavezati da se 1,5 do dva posto svake godine u buduća dva mandata izdvaja upravo za podršku povratnicima.

“To će biti novih 20 do 30 miliona KM za podršku povratnicima”, pojasnio je Izetbegović.

Delegacija je danas posjetila i Janju gdje su obišli firmu Reppu Entreprenad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79