Izetbegović nakon sastanka s ambasadorima: Insistirali smo na vakcinama

U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu danas je održan sastanak Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića sa ambasadorima EU i SAD, Johanom Satlerom (Johann Sattler) i Erikom Nelsonom (Eric).

Nakon sastanka medijima se kratko obratio lider SDA Bakir Izetbegović.

On je ocijenio da je današnji razgovor bh. lidera sa ambasadorima EU i SAD prošao u dobroj atmosferi.

– Dakle, dva ambasadora Sjedinjenih Američkih država i Evropske unije pokušavaju nam pomoći da se napravi jedna bolja atmosfera, da se krene po bitnim pitanjima, po bitnim reformama. Naše ključno pitanje po implementaciji 14 prioriteta Evropske unije. Mi smo, s druge strane, sva trojica insistirali na vakcini, na pomoći u vezi migrantske krize. Ušlo se u neke detalje u vezi ovih sastanaka, HDZ-a i SDA. Dakle, da li se može ići samo izborni zakon, kao zakon ili ustavna reforma neophodna. Dakle, set starih pitanja. Ja sam zadovoljan atmosferom, sa jednom željom svih aktera da se napravi bolja atmosfera u zemlji, i da se krene, da se ide u reforme – kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara, šta je najviše sporno u vezi 14 prioriteta, Izetbegović je kazao:

– Prijenosi nadležnosti. Jedna od stvari je da država preuzima sve ono što ne ide na nižim nivoima. Tu naravno imate otpor od strane RS-a. Ali nismo danas ništa zakovali, samo bila je jedna dosta dobra atmosfera i očigledno postoji spremnost da se pokrenemo, da se vadimo iz ovoga – zaključio je Izetbegović.

Inače, izjave nisu davali Dodik i Nelson.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79