Izetbegović: Narodi u ratove idu kada su im ugrožena prava, narod može smiriti Dodika

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentirao je danas posljednje izjave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, ističući da se BiH trenutno nalazi u najvećoj poslijeratnoj krizi.

Današnja kriza je najteža od Dejtona do danas, kako bi se povrijedio suverenitit BiH i otvoreno se prijeti njenom teritorijalnom integritetu – naglasio je i istakao da očekuje da će institucije BiH kao i međunarodna zajednica reagirati.

Krajnji cilj retrogradnih snaga je raspad BiH, konstatirao je Džaferović prilikom današnjeg obilježavanja 18. godišnjice od smrti prvog Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića na Kovačima.

– Ovi današnji koji atakuju na BiH treba nešto da nauče iz historije, a to je ko god je do sada atakovao na BiH završio je u Haagu. Ovo što vidimo od Milorada Dodika je narazumljivo i vodi nas u destabilizaciju i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mora znati da će on i RS pretrpjeti najveće štete. Ne bude li Dejtona, BiH će opstati ali će nestati ono što je nastalo Dejtonom a to su entieti – rekao je Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović, lider SDA, istakao je da on stoji iza stava da se ne smije narušavati rad državnih institucija.

Komentirao je i formirani predmet protiv Milorada Dodika u Tužilaštvu BiH.

– Šta će političari da rade, koji nemaju nikakve pravne osnove, ja to ne mogu predvidjeti. Doći će do toga da Skupština ide u tom smjeru. Jak je otpor opozicije u RS. To će se svesti na što kažu tresla se gora, rodio se miš – istakao je Izetbegović.

– Dodika može prije svega narod smiriti. Narodi u ratove idu kada su im ugrožena prava, a srpskom narodu nisu ugrožena prava u BiH – rekao je.

U vezi puštanja iz pritvora Edina Vranja, Izetbegović je kazao da je čestitao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću te istakao da je to dobar potez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79