Izetbegović: Nema odvajanja nijednog pedlja BiH

Predsjedništvo SDA odbacilo je bilo kakav pokušaj da se dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a lider stranke Bakir Izetbegović je poručio kako “ne može i neće biti nikakvog mirnog razlaza niti odvajanja nijednog pedlja teritorije BiH”.

“Predsjedništvo SDA odlučno odbacuje bilo kakav pokušaj da se tzv. `non pejperima` ili drugim načinima političkog i diplomatskog djelovanja dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, rekao je Izetbegović.

On je ponovio poziv zemljama članicama Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, kao i zemljama EU da “uvedu sankcije predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku zbog secesionističkih prijetnji”.

Izetbegović je, takođe, ponovio poziv Ustavnom sudu BiH da hitno postupi po zahtjevu 24 poslanika u parlamentu BiH i donese privremene mjere kojima bi se, kako je naveo, spriječile aktivnosti vlasti Republike Srpske na izgradnji tri hidroelektrane na Drini.

Aaranžmane izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini i izgradnju aerodroma u Trebinju, Izetbegović je nazvao “uzurpatorskim atacima Srbije na resurse BiH”.

Pozvao je i Hrvatsku da u pregovorima sa BiH, a ne njenim entitetima,

reguliše pitanje polaganja gasovoda ispod rijeke Save kao državne granice.

Izetbegović je na konferenciji za novinare rekao da je stranačko Predsjedništvo danas ponovilo poziv Savjetu ministara i svim političkim akterima da se bez odlaganja, u punom kapacitetu, posvete ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije da bi BiH što prije došla u poziciju da joj EU odobri kandidatski status.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79