Izetbegović: Nesloga i slabost će prije ili kasnije ohrabriti novu agresiju

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

– Bošnjaci ne mogu sami ostvariti snagu koja će im garantovati sigurnu budućnost, nema ekskluzivno bošnjačkog programa odbrane, sve mora biti planirano u kontekstu države BiH i u kontekstu globalnih asocijacija, NATO i EU na prvom mjestu. Nakon užasnih iskustava iz nedavne agresije, Bošnjaci imaju pravo i obavezu i na jačanje vlastitih potencijala. Nesloga i slabost će prije ili kasnije ohrabriti novu agresiju. Dakle, raditi na slozi i osvještavanju i jačati namjensku industriju – rekao je u intervjuu za Faktor Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Istakao je da žrtva i istina o toj žrtvi brani opstanak BiH.

– Relativiziranje istine, nepriznavanje genocida, pokušaji izjednačavanja strana, prikazivanje agresije na BiH kao “tragičnog sukoba” i građanskog rata u kom su “sve tri strane pravile zločine” je priprema za povezivanje prava Albanaca na Kosovu sa istim takvim pravom Srba u BiH. Istina o agresiji na BiH i zločinima srpske države nad Albancima takvo povezivanje onemogućuje – rekao je Izetbegović.

Prijedlog Rusije i Kine o ukidanju OHR-a je doživio debakl u Vijeću sigurnosti UN. Na pitanje da li su time konačno propali pokušaji osporavanja potrebe postojanja OHR-a, Izetbegović je odgovorio:

– Odmjeravanje snaga Zapada sa Rusijom i rastućom Kinom će se nastaviti. Bilo bi dobro, ako je to moguće, izbjeći da jedan od poligona za to neizbježno odmjeravanje snaga bude BiH. Treba više raditi na diplomatskom planu, naročito sa Kinom.

U vezi s preuzimanja dužnosti novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, Izetbegović vjeruje da Bonske ovlasti neće biti zadugo upotrijebljene, „da će biti sačuvana za neke teške situacije i krize do kojih, nadam se, neće doći“.

– Gospodin Schmidt je principijelan i odlučan političar, ima i novu odlučnost zemalja PIC-a uz sebe, naravno i posebnu podršku Njemačke, tako da sam uvjeren da će naći način da nametne autoritet OHR-a bez potezanja dramatičnih mehanizama poput Bonskih ovlasti – smatra Izetbegović.

Podsjetio je da visoki predstavnik ima obavezu osigurati neometanu implementaciju civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma, a izbori su jedan od vitalnih aspekata.

– Izbora će morati biti, ne vjerujem da će se HDZ usuditi da, nakon protivustavne i protivzakonite blokade procesa u Federaciji BiH u kojoj nas drži skoro tri godine, pokuša praviti opstrukciju izbornog procesa i blokirati čitavu državu. Bilo bi to previše. Pretežak je to teret, mogao bi slomiti kičmu svakome ko ga pokuša preuzeti – rekao je, između ostalog, Izetbegović u intevjuu za Faktor.

U vezi s prioritetima u izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, on smatra da je prioritet očuvanje balansa etničkog i građanskog principa na kom je ustanovljen Dejtonski sporazum.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79