Izetbegović: Nisam neprijatelj srpskom narodu, ali jesam šovinističkoj i ksenofobnoj politici

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović oglasio se povodom njegove izjave o Srbima u Dnevniku D Federalne televizije, koja je izazvala burne reakcije javnosti i političara iz Republike Srpske. Poručio je da nije neprijatelj srpskom narodu, ali jeste politici protiv BiH i Bošnjaka.

Na početku je kazao da je navikao da srbijanski i političari iz RS-a, kao i dio medija, namjerno izvrću i pogrešno tumače njegove izjave, u pokušaju da ga predstave kao “neprijatelja srpskog naroda”. 

“Očigledno će isto uraditi i sa mojim posljednjim pozivom da se prestane sa podrškom ksenofobnoj, šovinističkoj i retrogradnoj politici koju vodi Milorad Dodik, a koja je usmjerena protiv države Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, ali i Srba koji ne podržavaju njegove stavove. Reakcije koje su uslijedile, imena osoba i način na koji reagiraju, potvrđuju da sam rekao istinu”, kazao je Izetbegović. 

Istakao je da nije neprijatelj srpskom narodu, te da je odrastao sa Srbima, kao i da su neki od njegovih najboljih prijatelja i bliskih saradnika Srbi. 

“Ne optužujem cijeli srpski narod za počinjene zločine i genocid. Za zločine su uvijek krivi pojedinci, ali se Srbi moraju upitati – otkuda toliki broj zločinački orijentiranih pojedinaca među njima, zašto su im dopustili da urade ono što su neosporno uradili? Krajnje je vrijeme da se srpski narod suoči sa istinom.

Jer, počinjeni zločini nisu bili pojedinačni i na nivou incidenata. Silovane su desetine hiljada Bošnjakinja i Hrvatica, nečijih kćeri i supruga. Ubijene su desetine hiljada civila, Bošnjaka i Hrvata koji su prethodno prošli užasne torture u koncentracionim logorima. To su bili nečiji sinovi, braća, očevi”, naveo je lider SDA. 

Konstatovao je da Srbima nije neprijatelj onaj ko ih poziva da se sa ovakvim istinama suoče. 

“Neprijatelj im je onaj ko ih drži u lažnim uvjerenjima. Svojedobno je i Milorad Dodik bio spreman govoriti bolne istine svom narodu u lice. A zatim je promijenio priču, ciljano se pretvorio u nacionalistu i šovinistu kako bi dobio većinsku podršku birača. Ja nikada nisam promijenio priču, bez obzira na cijenu. Izvinio sam se za zločine koji su pojedini pripadnici Armije RBiH počinili nad Srbima, posjetio Kazane u Sarajevu, bio izložen medijskim napadima zbog toga. Pozivao sam Srbe da prihvate istinu, činio sam to u Sarajevu, ali i u zvaničnim posjetama Beogradu”, rekao je Izetbegović. 

Dodao je da će nastaviti s pozivima da prestanu podržavati one koji ih drže u laži i vode u nove nesporazume i sukobe. 

“Srpske lidere, a Milorada Dodika na prvom mjestu, pozivam da:

– prizna genocid nad Bošnjacima i izvini se i uime srpskog naroda,

– prestane veličati presuđene ratne zločince i slaviti ih kao heroje,

– izvini se zato što je Studentski dom na Palama nazvao po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i zato što je dodijelio odlikovanja drugim ratnim zločincima,

– prestane šovinistički vrijeđati Bošnjake i ostale neistomišljenike, među kojima su i Srbi koji ne podržavaju njegovu politiku,

– prestane slaviti dan kada su srpski parlamentarci odlučili da se ‘teritorijalno razgraniče sa Bošnjacima i Hrvatima’ i da omogući da Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS imaju ista prava kao Srbi,

– Bošnjacima u entitetu RS omogući ustavno pravo na bosanski jezik,

– prestane voditi politiku usmjerenu protiv države Bosne i Hercegovine i počne poštovati njene institucije,

– prestane voditi separatističku politiku i posveti se izgradnji države i društva u kojima će se svaki čovjek bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost osjećati sigurno i ravnopravno”, poručio je Izetbegović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79