Izetbegović: O budućnosti BiH se neće pregovarati, ali će se razgovarati

Nikakvih novih dogovora o budućnosti Bosne i Hercegovine, onakvih kakve traži Milorad Dodik i u formatu u kojem ih traži, neće biti, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije.

Izetbegović smatra da su dogovori završeni prije 26 godina u Dejtonu i da je taj dogovor potrebno poštovati, uključujući Ustav i zakone države Bosne i Hercegovine koji proizilaze iz tog dogovora.

– O budućnosti Bosne i Hercegovine se neće pregovarati, ali će se razgovarati i to isključivo u institucijama države Bosne i Hercegovine, odnosno u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini.

U tim je razgovorima dobrodošla podrška prijatelja iz međunarodne zajednice, ali sigurno ne u reduciranom formatu kojeg predlaže Milorad Dodik”, poručio je Izetbegović za N1.

Podsjetimo, Dodik je nakon sastanka predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i članova Predsjedništva BiH za vikend, izjavio:

– Ja sam za održavanje teritorijalnog integriteta BiH, a politički aranžman mora biti rezultat unutrašnjeg dogovora. Dejtonski sporazum skoro i ne postoji jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice i zato moramo doći do novog dogovora koji može stabilizovati BiH u nekoliko narednih decenija”, kazao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana i članova Predsjedništva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79