Izetbegović o ideji neformalnog sastanka Schmidta i političara iz RS-a: Ja mu to ne bih preporučio

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je danas kako ne preporučuje novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu da se sastaje s predstavnicima RS-a van institucija.

Upitan da li bi Milorad Dodik (SNSD) uvukao u bh. političko blato i novog visokog predstavnika ako bude održao neformalne i vaninstitucionalne sastanke s njim, Izetbegović kaže da će o tome odlučiti Christian Schmidt.

“Ja mu ne bih preporučio da od starta prihvati takav odnos i vlastito pozicioniranje na takav način. OHR ima jasnu poziciju definisanu prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i ne treba dopustiti Schmidtu da se taj autoritet dovodi u pitanje. Trebat će čvrste živce ispočetka, dok se to sve ne namjesti”, izjavio je Izetbegović.

Upravo o tome je jučer pisao i portal Klix.ba, nakon što je Milorad Dodik pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da se sastanu na Jahorini, u formi koja bi degradirala ne samo funkciju visokog predstavnika, već i značaj Predsjedništva BiH. Time se postavlja pitanje da li će Schmidt već na prvoj prepreci oslabiti svoju poziciju.

 

Dodik: O čemu priča Bakir Izetbegović? On je Srbe nazvao “lošim narodom”!

 

Predsjednik SNSD-a se cjenka, nastojeći visokog predstavnika uvući u bosanskohercegovačko političko blato u kojem godinama dominira.

Prvi sastanak s Dodikom na Jahorini bio bi ne samo degradiranje uloge Predsjedništva, već i same funkcije visokog predstavnika. Ne može biti kompromisa po pitanju legitimiteta Christiana Schmidta te bi odlazak na Jahorinu dao na značaju Dodikovom shvatanju uloge i pozicije visokog predstavnika piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79