Izetbegović o presudi Stanišiću i Simatoviću: Ne može se biti malo kriv, ova kazna vrijeđa žrtve

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović kazao je danas u Sarajevu da presudu Franko Simatoviću i Jovica Stanišiću potrebno dobro pročitati.

– Ona je u principu dobra jer je konstatirala da je postojao udruženi zločinački poduhvat u odnosu na BiH od Srbije – istakao je Izetbegović.

Dodao je da je Slobodan Milošević umro i da to njemu nije moglo biti presuđeno, ali je presuđeno dvojici koji su vodili obavještajnu službu Srbije.

– Nije moguće biti “malo kriv” za užasne ratne zločine i broj godina na koje su osuđeni vrijeđa inteligenciju i žrtve onoga što se dešavalo u Bosni i Hercegovini – naglasio je Izetbegović.

Sud u Haagu osudio je u srijedu na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija u ponovljenom postupku za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995. godine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT), nasljednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) izrekao je prvostepenu presudu u ponovljenom suđenju jer je prva, kojom su 2013. godine bili oslobođeni svih optužbi, ukinuta po žalbi tužitelja. Novi proces počeo je 2017. godine.

Stanišić (71) i Simatović (71) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka od 1991. do 1995. Stanišića, bivšeg načelnika SDB-a i glavnog operativca Simatovića četiri tačke optužnice teretile su za zločine protiv čovječnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79