Izetbegović: Posljednji put sam pitao Čovića ima li spremnosti da riješimo zastoj, rekao je da ima

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas, nakon sjednice Doma, da se stvaraju uslovi da počne popunjavanje upražnjenih mjesta u Vladi FBiH, ali i druge stavke poput popunjavanja Doma naroda i Izbornog zakona.

Kako je rekao Izetbegović, uslovi SDA su da se formira funkcionalna Vlada FBiH.

“Nadam se da bi moglo doći i do određenih pomaka u popunjavanju sastava Federalne vlade. Čitava stvar bi mogla uskoro biti pokrenuta s mrtve tačke. Mislim da ćemo se iduće sedmice susresti s HDZ-om. Ako tu bude spremnosti, napravili smo neki pomak i otvaraju se vrata za rješavanje nekih bitnijih stvari”, kazao je Izetbegović.

Kako je naveo, ovim bi se postavili uslovi za normalno funkcioniranje parlamentarne demokratije.

Podsjetimo, Vlada FBiH je mjesecima nekompletna s obzirom na to da je ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević preminuo prošle godine, a ministrica za obrazovanje Elvira Dilberović je imenovana za ambasadoricu u Švedskoj. Njihova mjesta niko nije popunio. Također, u Vladi FBiH ministar policije je i dalje Aljoša Čampara, iako je napustio SDA i nije dio većine.

HDZ je popunjavanje nedostajućih kadrova u Vladi FBiH uslovljavao nekim drugim imenovanjima, odnosno tražili su da se naprimjer zajedno sa zamjenom ministra policije imenuje novi direktor federalne policije, što bi trebao biti kadar HDZ-a.

“HDZ tvrdi da Hrvatima u BiH većina bira predstavnike koji nisu legitimni. Mi tvrdimo da nas manjina opstruira u Federalnoj vladi. Nas i stranke ljevice. O tome se mora razgovarati”, dodao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na neusvajanje prijedloga da se turistima iz Saudijske Arabije omogući bezvizni režim s BiH tokom turističke sezone, protiv čega su glasali ministri iz HDZ-a.

“Ne znam da li je bilo uslovljavanja. Pitanje je zašto zaustaviti 50 ili sto hiljada turista da lakše uđu u BiH. Ne samo u Sarajevo, nego i u Hercegovačko-neretvanski kanton. Svi bismo imali koristi od toga. Ovo treba pitati ministre iz HDZ-a i Predsjednika HDZ-a”, ističe Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79