Izetbegović postavio ultimatum: Neka se u naziv RS unesu Bošnjaci i Hrvati, ako se neke stvari promijene, onda…

Dodao je da se povratnici vrijeđaju i nazivaju okupatorima Drine, RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu, a svemu tome pogoduje naziv Republika Srpska

Bošnjaci i Hrvati su u Republici Srpskoj građani četvrtog, petog reda, izjavio je na pres-konferenciji Stranke demokratske akcije (SDA) predsjednik Bakir Izetbegović, dodajući da će, ukoliko se ukupno stanje ne popravi u roku od šest mjeseci, uslijediti obraćanje Ustavnom sudu, javila je Fena.

 

Po Izetbegovićevom obrazloženju, krajnji cilj je da naziv Republike Srpske ne upućuje više na dominaciju jednog naroda nad drugima već i na činjenicu da tamo žive i Bošnjaci, kao i Hrvati.

– To nije zahtjev za ukidanje termina Republike Srpska, već da se potcrta da ovaj entitet pripada i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima. Cilj je da se u naziv unese ta činjenica – Izetbegovićeve su riječi.

 

– Šta je problem da i Bošnjaci i Hrvati koji žive u Republici Srpskoj osjete da je to i njihov entitet – rekao je on također.

Obrazlažući zašto je aktuelizirana ova inicijativa, naveo je da pripadnici bošnjačkog i hrvatskog naroda u Republici Srpskoj nemaju mjesta u institucijama, da se događaju napadi na povratnike, vrijeđanja islamskih vjerskih službenika, kao i da se ovaj entitet naziva drugom srpskom državom na Balkanu.

– A kao izlika za to, između ostalog služi naziv Republika Srpska. U Ustavu, termin Republika Srpska, kad se prevede na engleski jezik, ne znači ništa, ali kad se prevede na srpski jezik, postaje alat za takve stvari – izjavio je lider SDA.

Kao razloge za aktueliziranje inicijative u ovom trenutku naveo je intenziviranje napada na Bosnu i Hercegovinu, na njen integritet, simbole i euroatlantski put. Po njegovim riječima, vrijeme je da se kaže “dosta”.

– Padom aprilskog paketa, probosanske snage su u defanzivi, a Milorad Dodik u ofanzivi – kazao je također lider SDA i dodao da ne prođe takoreći ni dan a da s Dodikove strane ne uslijede problemi.

Republika Srpska je bazirana na kostima ubijenih ljudi, stradalih i u genocidu, obrazlaže predsjednik SDA i dodaje da je ugrožavanje prava drugih naroda nastavljeno u tom entitetu i u postdejtonskoj BiH.

Na molbu novinara da prokomentira stav Ureda visokog predstavnika o inicijativi za obraćanje Ustavnom sudu, Izetbegović je odgovorio da svako ima pravo na vlastito mišljenje, ali i da on općenito smatra da diplomate znaju „hodati po jajima“.

– Zašto OHR nije zabrinut zbog neustavnog obilježavanja 9. januara – odgovorio je kontrapitanjem.

Na novinarska pitanja o dugom procesu (ne)formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini nakon općih oktobarskih izbora, između ostalog je ustvrdio da postoji velika mogućnost za koaliranje BH Bloka sa Strankom demokratske akcije.

Lider SDA tvrdi da stranka na čijem je on čelu sigurno neće, zarad vlasti, prodati interese Bosne i Hercegovine, javila je Fena.

 

 

 

Izetbegović je rekao da ako se neke stvari promijene u RS, poput uvođenja bosanskog jezika, poboljšanja prava povratnika – stvari mogu da ostanu kakve jesu.

 

„Ime Republika Srpska počinje da se pretvara u entitet u kojem drugi nisu ravnopravni“, rekao je Izetbegović.

 

„Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi i naziv Republike Srpske“, rekao je Izetbegović.

 

Iz OHR-a su osudili najavu SDA, dok je predsjedavajući Predsjedništa Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odgovorio da „ako SDA to želi da uradi“, on će se zalagati za rigorozne mjere zaštite Republike Srpske.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments