Izetbegović: Raste broj zaraženih, popunjeni su kapaciteti intenzivne njege na Podhrastovima

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu završio je testiranje još 201 uzorka na koronavirus danas do 18 sati.

Od toga je 60 pozitivnih uzoraka u Kantonu Sarajevo, a u Unsko-sanskom kantonu tri.

– Raste broj zaraženih. Dolaze nam pacijenti sa prilično teškom slikom Covid-bolesti. U Podhrastovima su nam popunjeni kapaciteti intenzivne njege – kazala je Faktoru prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direkorica KCUS-a.

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović, govorila je za N1 o novom soju virusa, koji je sekvencioniran u Bosni i Hercegovini.

“Konstatovano je da je britanski soj novog korona virusa prisutan. KCUS je također u posjedu aparata za sekvencioniranje virusa, tako da ćemo i mi biti u prilici raditi potvrđivanje takozvanog britanskog soja. Ono što smo ranije saznali je da se radi o mutiranom virusu Sars Cov2”, izjavila je za N1 dr. Izetbegović.

Iskustva iz zemalja u kojima se taj mutirani virus ranije pojavio kažu da se taj soj navodno širi brže i da je klinička slika zaraženih teža nego kod prvotnog novog virusa SarsCov2.

“Dakle opasnost postoji, potrebno je održavati disciplinovano propisane mjere dok se ne izvrši imunizacija stanovništva”, objašnjava dr. Izetbegović, dodajući da nije sigurna da je dobra ideja dozvoliti posjete staračkim domovima i veća okupljanja.

“Ali nije moj posao da to određujem. Svjesna sam činjenice da su građani umorni od postojećih mjera jer sam i sama nekada umorna, ali sam isto svjesna da samo disciplina i striktno poštivanje epidemioloških mjera mogu da nam pomognu do vakcinacije. Jednostavno moramo izdržati još neko vrijeme”, istakla je za N1 generalna direktorica KCUS-a.

KCUS ostaje i dalje pod punom kontrolom Sebije Izetbegović

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79