Izetbegović sa Nelsonom i Sattlerom o NATO putu, novoj Vladi FBiH, izboru sudija Ustavnog suda…

Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD), i Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH, sastali su se danas u Sarajevu sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako je objavljeno na Twitter nalogu Američke ambasade, na sastanku su razgovarali o vitalnoj potrebi BiH da donese reforme kako bi se bliže uskladila s euroatlantskim načelima.

Između ostalog, naglašena je potreba za dijalogom i konsenzusom, uključujući i koalicijske partnere, kako bi se ispunila očekivanja građana BiH.

Iz SDA je saopćeno kako je istaknuto da su, uprkos nizu otežavajućih okolnosti u vezi s pandemijom, institucije Bosne i Hercegovine na čelu sa Centralnom izbornom komisijom (CIKBiH), te uz saradnju sa nevladinim sektorom, uspješno organizirale provedbu izbornog procesa i omogućile građanima da iskoriste svoje demokratsko pravo.

Razgovarano je i o nastavku aktivnosti na NATO putu Bosne i Hercegovine, sa fokusom na obaveze iz realizacije Programa reformi. Sagovornici su se saglasili da je potrebno nastaviti politički dijalog s ciljem formiranja novog saziva Vlade FBiH, na temelju demokratske volje građana, kao i razgovore u vezi sa implementacijom presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH u okviru Sporazuma potpisanog u Mostaru od SDA i HDZ-a.

Naglašeno je i da je potrebno potvrditi izbor novih sudija u Ustavni sud FBiH, na temelju već provedenih procedura. Razgovarano je i o zdravstvenim i socio-ekonomskim izazovima sa kojima se suočavaju institucije u vezi sa borbom protiv pandemije koronavirusa, kao i efikasnoj primjeni preporuka datih od Svjetske zdravstvene organizacije, saopćila je SDA.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79