Izetbegović: SDA je odlučila da zaustavi usvajanje nakaradnog Čovićevog prijedloga

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas se obratio na konferenciji za medije te potvrdio da delegati ove stranke neće prisustovati sjednici te time neće sjednica biti ni održana.

Naime, kako je kazao na samom početku obraćanja lideru HDZ-a Draganu Čoviću se obratio jučer da otkaže sjednicu.

“Radi se o jednom pokušaju da se zakon koji je protiv Ustava koji je u koliziji saUustavom Federacije. Pokušaji su trajali da se postigne dogovor godinu dana, dogovor nije postignut. Zakon nije prošao kroz interesornu grupu, pa je napravljena za ove potrebe definisanja Izbornog zakondavstva. Zakon koji će omogućiti provedu Presude Sejdić-Finci i konačno zakon koji ignoriše zahtjeve OSCA-e. O tome da se naprave izmjene koje će garantovati transparentnost, integritet za poštene i fer izbore.

Čović je odlučio da održi sjednicu, ukoliko bi zakon prošao, a prošao bi glasovima HDZ-a i SNSD-a jako bi se zakomplikovalo pitanje usvajanja upravo izmjena Izbornog zakona koje su sutra na dnevnom redu Predstavničkog doma i koje je izradila interesorna grupa koje se odnose na integritet procesa. Na ovaj način želimo da zaustavimo donošenje ovog nakaradnog prijedloga”, kazao je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79