Izetbegović se čudi pristupu međunarodne zajednice: Ovu grešku mogu ispraviti!

Izetbegović se čudi pristupu međunarodne zajednice: Ovu grešku mogu ispraviti!


Četvrti je dan pregovora sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst u Sarajevu. Nakon što je jutros sastanku prisustvovala opozicija, a fokusu stavljen na blokadu Federacije BiH, u zgradu delegacije EU ponovo su stigli lideri SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Izetbegović je nakon sastanka kazao: “Ja se od početka čudim ovakvim pristupom međunarodne zajednice. Uporno im govorim da to samo može isprovocirati spekulacije, tumačenja, onemogućiti ili jako smanjiti šanse da se postigne sporazum. Mislim da su napravili stratešku grešku i naravno je mogu ispraviti“.

Mislim da se nastavlja razgovarati sredinom decembra. Oni insistiraju na tome da se riješi pitanje izbora člana Predsjedništva BiH na način da Hrvati u BiH imaju, u odnosu na jednog od trojice, presudnu ulogu. Da se nađe način da hrvatska većina izabere jednoga. Međutim, u isto vrijeme insistiraju na tome da se izbrišu prefiksi, što odbija gospodina Čovića, traže da čak ni izborne jedinice ne mogu imati bilo kakvu etničku odrednicu i kriterije”, rekao je Izetbegović.

To što se počelo i o tome razgovarati jeste zato jer sam ja vršio pritisak. Ne mogu ja reći da su stranci tako jednostrani kako je možda izgledalo u prvi mah. Mi moramo razgovarati i o blokadama u Federaciji i etničkim prefiksima. Ja cijelo vrijeme želim da svi budu uključeni”, rekao je između ostalog Izetbegović.

Na pitanje o tome da li se ide u korist zahtjeva Dragana Čovića i legitimnog predstavljanja Hrvata Izetbegović je poručio: “Šta znači biti legitiman ili nelegitiman. Za mene je i Komšić legitimno izabran predstavnik. Dakle, tu se radi o jednoj nejasnoj formulaciji za koju sam tražio ljude iz Venecijanske konferencije da nam pojasne, nisu znali”, kazao je lider SDA.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija