Izetbegović: Svaki napredak bh. namjenske industrije novi garant mira

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Bugojnu da je svaki napredak bh. namjenske industrije novi garant mira.

Nakon demonstracije nove granate koju proizvodi bugojanski BINAS, Izetbegović je rekao da će svi koji nemaju dobre namjere prema BiH sada dobro razmisliti te je čestitao svima koji su učestvovali u njenom razvoju.

– Prisustvovali smo prezentaciji nove granate koja je proizvedena u Binasu u Bugojnu i čiji je domet preko dvije hiljada metara i koja puca vrlo frekventno i rafalno. Dakle, strahovito oružje u rukama Bosne i Hercegovine – izjavio je Izetbegović.

Svaki put kad se napravi ovakav pomak u namjenskoj industrijiu BiH, kako je dodao, korak smo bliže u učvrščavanju mira.

– Ovo je jedna obeshrabrujuća poruka za sve one koji eventualno imaju loše namjere u odnosu na BiH – dodao je Izetbegović.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je u zadnjih pet godina namjenskoj industriji posvećena posebna pažnja te je i njen obim povećan za tri puta, čime je izrasla u jednog od najboljih izvoznika.

Dodao je da je plan da ta industrija u naredne četiri godine poraste još tri puta, na vrijednost od 500 miliona do milijardu KM.

– Potražnja za naoružanjem u svijetu stalno raste, posebno za konvencionalnim, u čijoj proizvodnji mi imamo tradiciju – naveo je Novalić.

Demonstraciji je prisustvovala i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja je čestitala rukovodstvu BINAS-a na značajnim proizvodima koje su predstavili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79