Izetbegović u Domu naroda: Nemojte da pravimo još jedan problem narodu

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene dva zakona kojima bi trebala biti omogućena direktna nabavka vakcina protiv koronvirusa, danas se o tome raspravlja i u Domu naroda PSBiH.

Pred delegatima su se našli zahtjevi za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnim nabavama po hitnom postupku i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku.

Tokom burne rasprave, delegati su iznijeli brojne kritike. Kazali da se ovome moglo pristupiti mnogo prije, da je obrazloženje za zakonske izmjene šturo, zagovarali su stav da i postojeće zakonske odredbe omogućavaju nabavku vakcina.

“Nema ni jednog argumenta da se po postojećem zakonu ne izvrši nabavka”, rekla je Dušanka Majkić (SNSD).

U današnjoj raspravi isplivale su brojne dileme – između ostalog, zašto je nabavka vakine protiv koronavirusa drugačija od nabavke ostalih vakcina.

“Kako se nabavljaju ostale vakcine”, pitala se Lidija Bradara (HDZ).

Vlast spora i indolentna

Referirajući se na to, Bakir Izetbegović (SDA), koji je preuzeo predsjedavanje Domom, kazao da je razlika u brzini nabavke, da uobičajene nabavke traju mjesecima, a da se u ovome slučaju radi o danima.

“Ja vas molim da pogledajte član 10 Zakona o javnim nabavkama, a koji govori o izuzećima. Ako danas ovo ne usvojimo, nabavke vakcina će podlijegati rokovima koji su propisani u zakonu. Tada možete vi biti krivi, odnosno možemo mi biti krivi u ovome Domu, što nismo otklonili i tu prepreku, eventrualnu, za brzinu nabavku vakcina. Osim što je evidentna jedna sporost, indolencija vlasti, možemo biti krivi što smo zaustavili nešto što je prošlo na Predstavničkom domu, a što omogućava da se ubrzaju i pojednostave procedure, Apelujem na vas danas – nemojte da mi budemo oni koji su npravili još jednu prepreku i još jedan problem narodu, koji nema ono što je potrebno da se zaštiti u ovome času pandemije”, kazao je Izetbegović.

Sredoje Nović (SNSD) kazao je da ga niko – ni analitički, ni suštinski ni stručno nije uvjerio zašto BiH ne može da uvozi vakcine, šta je to smetnja i šta zapravo rješava ponuđeni zakon.

Pojedini delegati insistirali na tome da se čuje predlagač, odnosno neko iz Kluba SDA. Međutim, to se nije desilo.

Bakir Izetbegović predložio je da u svojstvu gosta to bude Adil Osmanović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu PSBiH. Međutim, takav prijedlog nije prihvaćen.

Zatražena Tegeltijina ostavka

Dušanka Majkić kazala da je Predstavnički dom trebao delegirati nekoga da obrazloži prijedloge.

Denis Bećirović kritizirao je Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH vezano za postupanje tokom pandemije. Pozvao ga je da dođe pred delegate i da objašnjenja o tome koje konkretne izumjene je Vijeće predložilo za godinu dana.

“Ima li ijedna mjera da nam je predložena? Nema. Pa može li to igdje na takav način da se ponaša prvi čovjek jedne Vlade. Moj je prijedlog da pozovemo predsjedavajućeg, da se očituje i po zakonima i pitanjima o kojima govorim. Ako neće, ja ga pozivam da podnese ostavku, i iz političkih i moralnih razloga”, kazao je Bećirović.

Jadni da ne možemo biti jadniji

Izetbegović je na to kazao da je Tegeltija bio pozvan na sjednicu, ali da nije došao.

Mladen Bosić (SDS) rekao je da nikada u životu nije prisustvovao skupu kao što je današnja sjednica.

“Napolju je pandemija, ljudi umiru, opsjednuti su situacijoma, a mi se bavimo formalnostima, sitnicama, glupostima, umjesto da vidimo šta da se radi ovoga časa da se ova situacija promijeni. Dovedeni smo u situaciju da smo jadni, da ne možemo biti jadniji. Živimo u društvu čija vlast i instuitucije su doveli građane do dna. Ova posjeta Vučića i ove vakcine koje su došle samo je to više pokazala. Mi smo društvo koje u krizi moli druge za pomoć, jer smo nesposobni da riješimo bilo kakav problem”, kazao je Bosić, zahvalivši predjedniku Srbije na vakcinama koje je donirao za BiH.

Ko će zaraditi

Bosić je kazao da su vlasti u oba entiteta nesposobne. Rekao je da se ne treba zavaravati i da u RS nije ništa bolje pitanje po pitanju nabavke vakcina.

“Ja ne vidim da se u RS vakciniše narod, 5-10 hiljada koje se poklone, kupe… nije rješenje. Ovdje nema sistemskog rješenja. Ja ne znam koji je prag tolerancije građana”, rekao je Bosić, kazavši da može samo zamisliti šta građani misle dok gledaju “nadmudrivanja” u Parlamentu.

Pomenuo je da “postoji vakcina profiterstvo” i da je dio problema ustvari priča oko toga ko će zaraditi na uvozu vakcina u BiH.

“Do toga ćemo doći. Sada se to ne vidi, jer nije u fazi nabavka, ali ćete vidjeti kada počne sve da se odvija”, kazao je Bosić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79