IZETBEGOVIĆ: Zaposlenost porasla 14 posto

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović obratio se na 4. sastanku predsjednika parlamenata euroazijskih zemalja “Velika euroazija: Dijalog. Povjerenje. Partvenstvo”, koji se održava u glavnom gradu Kazahstana Astani.

Izetbegović je u uvodu svog obraćanja podsjetio da je prije dvije godine kao član Predsjedništva BiH imao priliku posjetiti Kazahstan te da je bio oduševljen njegovom ljepotom i gostoprimstvom njegovih ljudi.

Naši prijateljski odnosi su se počeli razvijati već od davne 1992. godine, kada je Kazahstan među prvim zemljama svijeta priznao BiH – kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda je istaknuo da susreti poput ovog u Astani imaju poseban značaj jer su, ocijenio je, dobra platforma i mogućnost da se razmijene informacije i stvori neophodno povjerenje koje treba rezultirati partnerstvom, a sve to na koncu u korist i za dobrobit građana koji žive u našim zemljama.

Ovo nije tek puka teza, jer moja zemlja BiH koju ovdje kao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine predstavljam ima bogato višestoljetno iskustvo dijaloga i stvaranja povjerenja među različtim etničkim i religijskim skupinama – poručio je Izetbegović.

Napomenuo je da je BiH demokratska zemlja koju zbog njene kulturološke i religijske isprepletenosti, te geografskog položaja i historijskog naslijeđa, opravdano smatraju mostom između Istoka i Zapada.

Njen glavni grad Sarajevo, u kojem u neposrednoj udaljenosti od par stotina metara možete vidjeti i moliti se i u pravoslavnoj i u katoličkoj crkvi, u sinanogi i u džamiji, nazivaju „Jerusalemom Evrope“. To je zemlja sa izuzetno obrazovanim ljudima i radnom snagom, značajnim prirodnim resursima i mogućnostima za ulaganje u energetsku, metalnu, prehrambenu i namjensku industriju. Sa svojim geografskim položajem u blizini tržišta EU-a, a kao potencijalni kandidat za članstvo u EU, BiH pruža odlične mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović: Alija nam je ostavio obavezu da dokažemo da Bosna nije samo “parče zemlje na Balkanu”

Izetbegović ističe da je BiH u proteklom periodu, a posebno u posljednje četiri godine, ostvarila napredak u mnogim oblastima.

Reformska agenda koja je usvojena u julu 2015. ostvarila je impozantne rezultate. Usvojeni zakonski i podzakonski akti omogućili su najznačajniji ekonomski rast i razvoj u postdejtonskom periodu. Industrijska proizvodnja je rasla preko četiri posto godišnje, prerađivačka industrija preko šest posto. Izvoz je rastao dvocifrenim procentima, u četiri godine ukupno 39 posto, najbrže je rastao turizam, skoro se udvostručio u četiri godine. Nominalni BDP je rastao prosječno tri posto godišnje. Broj zaposlenih je porastao za 14 posto u protekle četiri godine – podsjetio je predsjedavajući Doma naroda.

U tom je kontekstu izdvojio i obim vanjskotrgovisnke razmjene, koji je prešao 30 milijardi KM, te velike pomake u trgovini koji su ostvareni su posljednjih godina u trgovini sa Republikom Turskom.

Očekujemo da će obim razmjene najvjerovatnije ovoj godini dostići ciljanih milijardu dolara. Sa Ruskom Federacijom također bilježimo znatne pomake, posebno u izvozu hrane na rusko tržište. Ono što posebno ide u prilog napretku na ekonomskom planu jeste i činjenica da se oko 70 posto naših proizvoda izvozi u EU, sa kojom imamo veoma povoljne bescarinske aranžmane. Saradnja firmi iz euroazijskih zemalja sa bh. firmama kroz Joint-Venture projekte pruža i njima iste pogodnosti – kazao je Izetbegović.

Poredan napretka u oblasti ekonomije, Izetbegović je istaknuo da je BiH u proteklom periodu značajno približila članstvu u EU.

Stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i predali smo Aplikaciju za članstvo u EU. Nakon uspješno odgovorenog seta od skoro 4.000 pitanja, dobili smo Mišljenje Evropske komisije koje sadrži niz preporuka čije ispunjenje nam daje realnu šansu da uskoro dobijemo status kandidata za članstvo u EU. Dakle, pravi je čas za intenziviranje saradnje i investiranje u BiH – podsjetio je Izetbegović.

Napomenuo je da se obostrano korisna saradnja može ostvariti samo razgovorom, međusobnim uvažavanjem i osiguravanjem političke stabilnosti uz maksimalno poštivanje principa pravne države i vladavine zakona.

Na nama kao parlamentarcima i političkim predstavncima naših naroda i zemalja leži odgovornost da u svojim zemljama obezbjedimo prosperitet i napredak za sve naše građane, a onda i da se međusobno zalažemo za iste ciljeve na globalnoj agendi – poručio je predsjedavajući Doma naroda.

Tako će, dodaje, biti lakše realizirati Program održivog razvoja 2030 sa 17 Globalnih ciljeva usvojenih na Samitu UN-a 2015. godine, što je nesumnjivo jedan od zajedničkih prioriteta.

U tom smislu je važno podsjetiti da prostor Euroazije pokriva oko 65 posto svjetskog stanovništva, 75 posto izvora energije, i 40 posto svjetskog GDP-a, te bi dalje unaprijeđjenje posebno ekonomske saradnje imalo pozitivne efekte kako za naše pojedinačne zemlje, tako i na čitav euroazijski prostor. Samo uz pojačanu međusobnu interakciju možemo bolje razumjeti jedni druge, uskladiti naše zajedničke ciljeve i izgraditi korisne međuparlamentarne veze i partnerstva. Izgraditi Veliku Euroaziju. Neka ovaj forum na koji se odazvalo više od 50 zemalja i 16 međunarodnih i međuparlamentarnih organizacija bude dokaz da to i želimo i možemo – zaključio je Izetbegović za Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79