Izgleda da vlast u HNK još nije dogovorena. Turbulencije unutar SDA zbog imena ministara

Još ništa nije konačno. Ni fotelje, niti išta. Nemojte vi kao novinari govoriti fotelje. To je tako pogrdno, izjavio je za Bljesak Džafer Alić, dopredsjedavajući SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i dopredsjedavajući Skupštine HNK-a.

Na pitanje jesu li dogovorili podjelu resora, rekao je kako ništa nije konačno.

“Vjerovatno će do kraja sedmice biti neka konačna informacija o tome šta i kako”, rekao je.

Naime, u pojedinim medijima objavljeno je kako je raspodjela ministarstava u budućoj vladi sa sjedištem u Mostaru dogovorena te da bi HDZ-u BiH, uz mjesto premijerke, pripalo pet ministarstava, SDA-u četiri a da bi SDP BiH dobio dva. HDZ će zadržati ministarstva koja je i do sada imao pa bi upravljao resorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prometa, zdravstva i braniteljima, SDA bi upravljala graditeljstvom, pravdom, finansijama i obrazovanjem, a SDP privredom te trgovinom, turizmom i okolišem.

Neslaganja u SDA
No, Alić na upit o zahtjevima SDA i šta je ono bez čega ne bi pristali na dogovor kaže kako bi se sve trebalo detaljizirati nakon sjednice Kantonalnog odbora SDA u HNK-u.

“Naš organ bi trebao biti sutra navečer (četvrtak, op.a.) i da taj organ potvrdi je li nam prihvatljivo ili nije”, rekao je.

Tako bi kantonalno čelništvo ove stranke trebalo raspravljati o imenima koja su procurila u javnost a oko kojih se, prema nekim izvorima, stvaraju neslaganja.

Navodno, vrh stranke u ovom kantonu želi da Bekir Isaković bude ministar građenja, Adnan Faladžić ministra finansija a da Rašid Hadžović ostane na čelu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. No, pojavile su se informacije kako je dio u stranci, predvođen predsjedavajućim mostarskog Gradskog vijeća, Salemom Marićem, protiv Faladžića i Hadžovića, te da u budućoj vladi žele vidjeti Adila Šutu i Elviru Ćemalović Dilberović.

Pored toga, očekuje se i ime za ministra pravde koji treba bi biti kandidat srpske nacionalnosti.

Peta godina ‘tehniciranja’

Za sada je jedino sigurno da će buduća premijerka biti Marija Buhač, a neslužbene informacije govore kako je budući ministar poljoprivrede Mario Jurica iz Čapljine, ministar unutarnjih poslova Đuro Prkačin iz Stoca, a ministar prometa Ivo Bevanda, pravnik iz Čitluka. Ostala imena iz redova HDZ-a BiH nisu procurila u javnost. SDP bi navodno za ministra privrede imenovao Zanina Vejzovića iz Mostara a za ministra trgovine, turizma i okoliša voditi Emila Balavca iz Jablanice

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79