Izgori BiH, a Željko i Šefik nijemi posmatrači: Hoće li konačno Dodika poslati pred Ustavni sud?

Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine više nemaju pravo biti nijemi promatrači ponašanja Milorada Dodika! Vrag je odnio šalu, i helikopter za gašenje požara ponovo je zatražen, a Dodik ne da saglasnost!

Piše: A. Čorbo-Zećo za NAP

Što bi naš narod kazao ‘selo gori, a Željko i Šefik se češljaju’.

Predugo traje indolentnost Džaferovića i Komšića kada je riječ o blokadama Dodika, a ugroženi su vitalni parametri BiH!
Oni su dužni reagirati, a pravnici i neke opozicione stranke u BiH osmislili si i utvrdili način njihovog djelovanja. Komšić, kao i Džaferović ne odgovaraju na upite da će se obratiti Ustavnom sudu BiH.

Opća saglasnost o tome da se Dodik hitno mora zaustaviti u svojim napadima da bi se spriječile katastrofalne posljedice njegovog djelovanja. Kako se to može učiniti?
Smjenjivanjem sa pozicije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako to uraditi? Postoje dva načina. Jedan od njih je djelovanjem institucija Bosne i Hercegovine, a drugi Odlukom Visokog predstavnika. Prvi način je bolji, a drugi način je brži.

Prednost bi trebao imati prvi način (djelovanjem institucija Bosne i Hercegovine), jer bi time pokazale da su sposobne iznalaziti rješenja za svaku situaciju, kada je ugrožena država Bosna i Hercegovina. Zbog toga ukazujem na član 4. Poslovnika o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojim je propisano da članovi Predsjedništva izgovaraju i potpisuju svečanu zakletvu sljedećeg sadržaja:

„Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana“.
Očigledno je i svima jasno da Milorad Dodik od samog početka krši datu zakletvu, otvoreno radi protiv države Bosne i Hercegovine i pri tome čini krivična djela propisana Krivičnim zakonom. Osim što je nedostojan, on je po ocjenama mnogih stručnjaka i nesposoban za obavljanje ove funkcije“, navodi ovaj pravni stručnjak.

Mišljenja je da ostala dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović mogu i trebaju na osnovu člana 46. Poslovnika o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine predočiti predstavku Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojom od Ustavnog suda BiH traže da na osnovu člana 8.7. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine utvrdi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik trajno nesposoban za vršenje funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

„A članom 8.7 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine propisano je: „O postojanju trajne nesposobnosti za vršenje funkcije člana Predsjedništva BiH odlučuje Ustavni sud Bosne i Hercegovine“. U slučaju da Ustavni sud Bosne i Hercegovine donese odluku kojom se utvrđuje trajna nesposobnost Milorada Dodika za obavljanje funkcije člana Predsjedništva, a dužan je to uraditi, jer je Ustavni sud „čuvar Ustava“ kojeg Dodik krši, onda bi se upražnjeno mjesto popunjavalo po odredbama Zakona o popunjavanju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Time bi bili spriječeni njegovi rušilački pohodi na Bosnu i Hercegovinu i otklonila opasnost za ugrožavanje mira, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i cijelom regionu“, ranije je kazao Enver Išerić.

Na ovakve poteze Komšića i Džaferovića pozvali su i SDP, Hrvatska stranka BiH…napominjući da Bosna i Hercegovina se kroz zakonska rješenja obvezala za euroatlantski put i nitko nema pravo to zaustavljati, a Dodik to uporno radi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79