Izgorjeli objekt i 1.300 pilića, šteta oko 12.000 maraka

Sinoć oko 20 sati na farmi za proizvodnju konzumnih jaja Zaima Hubjera u goraždanskom naselju Hubjeri došlo je do požara u kojem je izgorio objekat i druga oprema, te 1.300 desetodnevnih pilića.

Samo pola sata ranije vlasnik je obišao halu u kojoj je održavao temperaturu. Njegove sumnje da je vatra iz peći uzrokovala požar potvrdili su i inspektori Policijske stanice Novo Goražde koji su obavili uviđaj.

Osim vatrogasaca iz Goražda i Novog Goražda, požar su uz pomoć vlastite pumpe gasili i članovi porodice, ali nakon što je vatra zahvatila drvene dijelove uspjeli su samo spasiti stoku i spriječiti da se vatra prenese na susjedne objekte.

Mi se bavimo proizvodnjom konzumnih jaja, ali koke nosilje sami uzgajamo. Za takvu vrstu proizvodnje potrebno je da minimalna temperature u objektu iznosi 35 stepeni. Peć kojom se zagrijavala prostorija je prouzrokovala požar što je potvrđeno i uviđajem inspektora za protivpožarnu zaštitu. Prema prvim procjenama šteta iznosi oko 12.000 maraka – kazao nam je Hubjer.

Od završetka rata ovaj vrijedni čovjek sa porodicom bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Posebne podrške nije imao, pa joj se mnogo ne nada ni sada.

– Mi se prije svega uzdamo u sebe, a vidjećemo hoće li reagovati institucije. Kao i do sada uzdamo se najviše u sebe – ističe Hubjer za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79