Izgradili plinovod za rafineriju Bosanski Brod, pa zatražili odobrenje za gradnju

Završena je gradnja dionice plinovoda Slobodnica- Bosanski Brod ispod rijeke Save, koji se odnosi na snabdijevanje prirodnim gasom Rafinerije nafte Brod, rečeno je u sredinom marta iz Optima grupe.

U Rafineriji nafte Bosanski Brod je realizovana ključna faza projekta gasifikacije, naime provedena je gasovodna truba ispod korita rijeke Save, što će omogućiti spajanje gasovoda iz Republike Hrvatske sa ranije izgrađenom gasovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.

Najsavremeniji materijali

– Postavljanje novog djela direktnog gasovoda izvedeno je savremenom primjenom tehnologije horizontalnog bušenja uz pomoć specijalne opreme i mehanizama, a pri izvođenju radova i ugradnje gasovoda korišteni su najsavremeniji materijali – saopćeno je iz Optima Grupe.

Završna faza u izgradnji direktnog gasovoda biće izgradnja sklopova ventila sa obje strane rijeke Save, priključenje na postojeću gasnu mrežu u Rafineriji nafte Brod, ispitivanje gasovoda, prilagođavanje rada sistema upravljanja, te probno puštanje u rad.

Kako se je rečeno, puštanje u rad direktnog gasovoda predviđeno je za drugi kvartal 2021. godine, što odgovara trenutnoj dinamici radova.

 

  • Komisija tek jučer obavijestila javnost

    Komisija tek jučer obavijestila javnost

    Foto: Avaz


Međutim, iako je plinovod pri kraju i gotovo 90 posto posla je završeno, iz Regulatorne komisije za energetiku RS, jučer je poslano obavještenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje posebnog odobrenja za izgradnju direktnog plinovoda.

Kako je rečeno, rafinerija nafte Bosanski Brod je prošle godine podnijela zahtjev za odobrenje za izgradnju. No, iz Komisije tek 14.maja obavještavaju javnost o tome. Ustvari, ovdje se radi o retroaktivnoj saglasnosti gdje se svi pozivaju na uvid dokumentacije do 21.maja.

Sve završili izgradili i sada se traži saglasnost. Ovdje se neko pere od odgovornosti. Jer kako drugačije okarakterisati ovo što sada rade – kaže naš izvor

Da stvar bude gora,  nijedno odobrenje za izgradnju ovog gasovoda nisu izdali državni organi BiH

Republika Srpska i Hrvatska potpisali još 2017.godine protokol o saradnji na realizaciji projekta koji se odnosi na snabdijevanje prirodnim gasom Rafinerije nafte Brod. Riječ je o protokolu kojeg su potpisali ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i tadašnji ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorićem.

Značaj u političkom smislu

Tadašnja predsjednika Vlade RS Željka Cvijanović je kazala da projekat ima značaj u političkom smislu, jer se promoviše prekogranična saradnja, ali i ekonomskom sa aspekta ušteda.

Cvijanović je kazala i da ovaj projekat nije usmjeren ni protiv koga u BiH.

Ugovorom je tada rečeno da će Rafinerija nafte u Brodu raditi na plin piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79