Izgrađeni novi stanovi za mlade u Goraždu, u planu gradnja novog objekta

Jednom broju stanara danas su uručeni ključevi stambenih jedinica u novoizgrađenoj zgradi Lamela H4 u Goraždu sa 23 stambene jedinice.

Ključevi su uručeni mladim bračnim parovima koji na ovaj način rješavaju svoje stambeno pitanje, a ovakve projekte izgradnje stambenih objekata BPK Goražde finansira već nekoliko godina. Ovom prilikom najavljena je gradnja novih objekata.

“Ovo je projekat koji je sufinsniran od Vlade BPK Goražde odnosno resornog ministarstva, kao podrška mladim bračnim parovima i mladim osobama sa područja BPK Goražde kako bi trajno riješili svoje stambeno pitanje. Učestvovali smo sa oko 400.000 KM i mladi bračni parovi su mogli doći do stambene jedinice po cjeni kvadrata oko 1.040KM. Mi ćemo u ovoj godini i dalje nastaviti sa ovim aktivnostima, već smo pokrenuli proceduru za stvaranje pretpostavki da se gradi još jedna zgrada sa dodatnih 18 stambenih jedinica za naše sugrađane”, kazala je ovom prilikom Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Prema ugovoru koji je potpisala Vlada BPK Goražde izvođač radova imao je rok do juna 2022. godine za okončanje projekta, međutim radovi su završeni čak godinu dana ranije.

“Mi smo proveli sve potrebne javne pozive, stanovi su dodjeljivani po javno objavljenim kriterijima. Postavili smo tako situaciju da za svakog stanara u ove dvije lamele možete pojedinačno izračunati njegove bodove. Subvencija po kvadratu je iznosila oko 300 KM tako da je u odnosu na građevinsku cijenu konačna cijena iznosila oko 1340 maraka. Ova zgrada je imala nešto zahtjevnije građevinske uslove tako da je kvadrat skuplji u odnosu na Lamelu H3”, pojasnio je Bojan Krunić, ministar za urbanizam i prostorno uređenje.

Danas je najavljena izgradnja Lamele L za koju su obezbjeđene sve potrebne saglasnosti gradske uprave poput kupovine zemljišta u ulici Ruždije Islamagića

“Nakon prebacivanja novca u narednom mjesecu bi se trebala izvršiti geomehanička ispitivanja kako bi se uradio glavni projekat. Već imamo urađen idejni projekat zgrade sa 18 stambenih jedinica u čijem prizemlju bi bila useljena jedna od kantonalnih institucija, a najizvjesnije je da će to biti Centar za socijalni rad o čemu će odlučiti kantonalna vlada”, pojašnjava Krunić.

Dodaje kako je interes među građanima veliki te da već ima 50 zahtjeva.

“Mi smo se ove godine odlučili za izgradnju Lamele L koja će biti malo drugačijeg formata nego što su ove lamele, jer svaki stanar će imati svoj parking, park za djecu i sve propratne sadržaje koje treba da sadrži jedna zgrada”, kaže Krunić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79